Miloš Zeman a Andrej Babiš

Miloš Zeman a Andrej Babiš Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Půjde Andrej Babiš do prezidentské volby? Do partie spekulací a taktiky zřejmě vstoupí i Miloš Zeman

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš stále veřejnosti nesdělil, zda půjde do prezidentské volby či nikoliv. Termín, kdy hodlá toto prohlášení učinit, neustále odsouvá a mění. Podle nejnovějších zpráv tak chce Babiš učinit v pondělí 31. října. Nicméně aby celá záležitost dostala ještě více dramatický punc, oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, že Miloš Zeman den před očekávaným Babišovým expozé přijme šéfa ANO v Lánech na odpolední rozmluvě. Je tudíž zřejmé, že končící hlava státu bude chtít zasáhnout i do této partie.

Pro úplnost uveďme, že hnutí ANO již několikrát uvedlo, že svého kandidáta do prezidentské volby zcela jistě postaví. Vedle Babiše v této souvislosti bývají nejčastěji skloňována jména Aleny Schillerové, Karla Havlíčka či Radka Vondráčka a v posledních týdnech k nim přibyl i Martin Stropnický. Nicméně všichni podvědomě hledí především na Andreje Babiše. Je totiž jasné, že prezidentská volba s ním nebo bez něj budou dvě úplně rozdílné disciplíny.

Andrej Babiš svoje oznámení už několikrát odložil. Naposledy kvůli covidu, kvůli kterému musel do karantény. Přestože se během posledních týdnů či měsíců snaží vytvářet dojem, že téma prezidentské kandidatury pro něj není důležité, pravdou ve skutečnosti je, že marketingový trust ANO jede na plné obrátky a vše funguje tak, jako by Babiš už skutečně kandidaturu oznámil. Už se jen zkoumají výsledky, nálady, veřejné mínění. Vše se propočítává.

Babiš je počtář, který nerad prohrává. Loni prohrál volby do Poslanecké sněmovny, letos neuspělo jeho hnutí v Senátu. V senátním obvodě Jihlava navíc proběhla volba nanečisto, kdy se Babiš a špičky ANO zapojili do kampaně proti Miloši Vystrčilovi a na podporu Jany Nagyové. Výsledkem bylo velké Vystrčilovo vítězství. Babiš z interních i veřejně publikovaných průzkumů asi moc dobře ví, že i kdyby vyhrál první kolo volby, ve druhém zřejmě prohraje s kýmkoliv, protože ho Češi většinově za svého prezidenta nechtějí. Teď jde o to, jak tuto záležitost marketingově vykomunikovat tak, aby se to nakonec tvářilo vlastně jako vítězství.

To však není všechno. Kartami zjevně hodlá ještě zamíchat prezident Miloš Zeman, který si Babiše pozval na nedělní čaj. To zcela jistě nebude veselý odpolední dýchánek končícího prezidenta s bývalým premiérem. Pokud by Zeman neměl s Babišem ještě nějaké plány nebo by skrze něj nechtěl kopnout do vlády, tak se ho ani neobtěžuje pozvat. Zeman moc dobře ví, v jaké situaci se Babiš nachází. Jak u soudu zatím tahá za kratší konec provazu. Jak se mu i přes značné úsilí nedaří ničit vládu Petra Fialy. A co víc, moc dobře si pamatuje, když po loňských volbách Babiš odmítl nabízený pokus o sestavení vlády. A jelikož Zeman nezapomíná a neumí prohrávat, hodlá zřejmě Babiše ještě jednou zmáčknout a přimět ho k akci. Nepochybně mu slíbí mobilizaci a pomoc celého svého zemanovsko-klausovsko stínosvěta, k němuž v druhém kole přidá voliče komunistů, SPD a podobně.

Miloše Zemana není radno v této věci podceňovat. Dokázal vyhrát dvě přímé volby a ukázal, že když se kampaň správně uchopí, je možné uspět. Nezapomínejme, že ve hře je i osud či konec Zemanova mocenského světa a lidé jej tvořící určitě nechtějí končit a vyklízet své pozice. V Babišovi by přitom měli ochránce pro další období.

Na konečné Babišovo rozhodnutí čekají všichni a to možná právě šéf ANO chtěl. Ve všech průzkumech je Babiš již normálně uváděn a všichni s ním už de facto počítají. Konečné slovo však zamíchá vším. Šancemi dalších kandidátů, vnitropolitickou situací v zemi, ale i děním v samotném ANO. Zkrátka v banku jsou vysoké sázky a hraje se hodně napjatý poker. Jak dopadne? Tím, co mnoho lidí čeká, nebo překvapením? Babiš přešlapuje před svým pomyslným Rubikonem. Budou kostky vrženy?