Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Místo penzijní reformy vláda neudržitelný systém ještě více destabilizovala

Absurdita, která spočívá v tom, že dřívější odchod do penze dnes znamená vyšší penzi, než když člověk pracuje déle, byla hlavním tématem dnešního vydání pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše. „Ona absurdita je průvodním jevem způsobu, jak k penzijnímu systému vláda přistupuje,“ říká Kalousek. „Rád bych věřil, že se pracuje na penzijní reformě, ale je třeba říci, že i kdyby vláda předložila příští rok perfektní penzijní reformu, tak nás ta reforma neochrání před nárazem demografické vlny, kdy po roce 2030 budou do penze odcházet silné ročníky,“ dodává. „Nedělám si velké iluze, jak ona reforma bude vypadat, ani vládě nevyčítám, že ji nepředložila. Ale nechápu, proč ten dosavadní, už teď neudržitelný systém ještě více destabilizovala,“ říká Miroslav Kalousek. Řada odborníků vládu už na jaře varovala, že kaskáda mimořádných valorizací přinese řadu absurdních důsledků, především tedy to, že kdo déle pracuje, bude brát nižší penzi než ten, kdo odejde do předčasného důchodu.

„Třicet let slyším o penzijní reformě a pořád se nic, kromě pokusu Nečasovy vlády, který byl vzápětí zrušen, vůbec nic neděje. To není problém odborný, penzijní systémy fungují jinde ve světě a daly by se tak říkajíc opsat, ale chybí politická vůle a odvaha,“ říká Stoniš.

„Je třeba si natvrdo říci, že i kdyby se penzijní reforma nastartovala dnes, nezachrání nás před nárazem do demografické zdi po roce 2030. Každá reforma je totiž během na dlouhou trať,“ varuje Kalousek. Jediné, co jakákoliv vláda může v dané situaci dělat, je daný problém přibrzdit parametrickými změnami. „Například že valorizace nebudou tak vysoké a že se bude muset odcházet do penze později,“ navrhuje Kalousek.

Za další z problémů dnešního stavu deficitního penzijního systému považují diskutující také to, že současná vláda do něj začlenila nárokových pět set korun „výchovného“, což je nesystémová plošná dávka.

Proč je kromě penzijního systému další rozpočtovou rozbuškou i systém zdravotního pojištění?

Jak bude v důchodu žít Miroslav Kalousek?

I na tyto otázky odpovídá dnešní díl pravidelného videocastu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.