Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Jsem rád, že máme Fialovu vládu. Přesto její finanční politiku kritizovat budu

Rozpočet se schodkem téměř tří set miliard korun, který včera schválila vládní většina ve Sněmovně, je populistický. Na tom se shodli oba diskutujícího aktuálního vydání pořadu Reflexe. „Vláda se ovšem kritice brání argumentem, že vyšší hodnota, než úsporný rozpočet, pro ni znamená zachování sociálního smíru a solidarity,“ upozorňuje Marek Stoniš. S tím Miroslav Kalousek nesouhlasí: „To je pojmové nedorozumění. Solidarita spočívá v přerozdělování. Tedy, že ti, kteří peníze mají, se o ně rozdělí s těmi, co nemají,“ vysvětluje. „Ale solidaritu nezaručíte zadlužováním, a zadlužení solidární není, to v důsledku ubližuje paradoxně těm nejchudším,“ varuje. „Zadlužováním si politici populisticky nakupují hlasy těch, kterým nedochází, že jsou nakupováni za své vlastní peníze,“ říká Kalousek. „A takové činnosti se neříká solidarita, ale politická korupce,“ dodává.

Oba diskutující se v aktuálním vydání Reflexí věnovali také reakci příznivců vládní koalice, včetně jejích politiků, na kritiku své rozpočtové politiky. „Když se dopustím kritiky vlády Petra Fialy, jsem obviňován z toho, že pracuji v žoldu Andreje Babiše. Nedávno jsem musel odkazem na některé obálky Reflexu dokazovat, že to tak opravdu není,“ usmívá se Marek Stoniš.

„Důvodem je to, čemu říkám „ajťácká“ komunikace, která spočívá v používání jedniček a nul, nic mezi nimi,“ říká Kalousek. Podobně jako oni mají nuly a jedničky, tak tento typ diskutérů nemá trpělivost rozlišovat odstíny barev, a vnímají jen černou nebo bílou. „Snažil jsem se vysvětlovat lidem, proč kritizuji rozpočtovou politiku Fialovy vlády: Protože je stejná jako rozpočtová politika Babišovy vlády a tu jsem také kritizoval. Já neumím říkat, že nás Babiš zadlužovat špatně a Petr Fiala nás zadlužuje dobře,“ říká. „Jsem samozřejmě rád, že našim premiérem je právě on, ale to neznamená, že musím být také rád za jeho rozpočtovou politiku. Dělá ji dramaticky špatně a je to obrovské riziko pro celou Českou republiku, dodává. „A tohle často, zvláště na sociálních sítích, nejsou lidé schopni rozlišit: Nelíbí se ti rozpočtová politika naší vlády? Jsi ruský troll. Nechceš mít za prezidenta komunistického rozvědčíka? Jsi ruský troll. Ale život není černobílý, těch odstínů je daleko více, říká Kalousek. A Stoniš dodává, že se vrací atmosféra, vyjádřená heslem: „Kdo není s námi, je proti nám.“

-   K jaké rodině přirovnává Miroslav Kalousek náš stát?

-   Kolik přesně stála náš rozpočet covidová krize, kolik krize energetická, válka na Ukrajině a kolik nás stojí vládní populismus?

-   Jaký je rozdíl mezi populismem Andreje Babiše a Petra Fialovy?

-   Co si myslí Miroslav Kalousek o zrušení 850 úřednických míst?

-   S čím přijde na jaře ministr financí Zbyněk Stanjura?

Na tyto i další otázky odpovídají oba diskutující v aktuálním vydání pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.