Video placeholde

Kalousek o veřejných financích: Co platí? Vládní návrh ve sněmovně, nebo nový Stanjurův slib?

Oznámení ministra financí Zbyňka Stanjury, že vláda chce od roku 2024 snižovat strukturální dluh veřejných rozpočtů o 70 miliard ročně, bylo hlavním tématem dnešního vydání Reflexí. „Konkrétní scénář neznáme, zatím jde o pouhý slib ministra financí, ale i ten je hoden politické i společenské podpory,“ říká Kalousek. V této souvislosti vláda mluví i o tom, že bude revidovat své programové prohlášení. „Myslel jsem si, že to udělá hned poté, co v únoru Rusko napadlo Ukrajinu. Vláda tehdy měla říci: Máme dva nepřátele – Rusa a inflaci – a porazíme oba,“ říká Kalousek. Oba diskutující se shodují na nutnosti snížit deficity veřejných financí, obávají se ovšem, aby snaha ministra financí nenarazila na politickou realitu, tedy hlavně na ty, kteří chtějí rozdávat, a ne šetřit.

Plán kabinetu vychází z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV), jež navrhuje škrty v mandatorních výdajích i zvýšení některých daní. „Problém ovšem je, že NERV řeší pouhou polovinu strukturálního deficitu, který je přes dvě stě miliard,“ vysvětluje Kalousek. Ale to, co mu na něm vadí ještě více, je fakt, že se soustředí na pouhých třicet miliard na straně výdajů a celých sto miliard na straně příjmů. „Náš hlavní problém ovšem jsou ony povinné výdaje,“ upozorňuje někdejší ministr financí.

Za zajímavý paradox považují účastníci diskuse fakt, že ministr financí sice aktuálně navrhuje rozpočtové škrty, ale ve sněmovně zároveň leží jím vypracovaný rozpočtový výhled do roku 2025, jenž, kdyby se jím vláda řídila, ocitla by se v přímém protikladu s vlastním programovým pilířem rozpočtově odpovědné vlády. „Kabinet Petra Fialy by se stal rozpočtově neodpovědným a nejvíce zadlužujícím v dějinách České republiky,“ varuje Kalousek. „A nemá šanci vymlouvat se na válku, výdaje spojené s ní nejsou v rozpočtu těmi nejzásadnějšími.“

Jakou šanci má Stanjurova nová rozpočtová iniciativa uspět u sněmovní vládní většiny?

Jaká by měla být struktura rozpočtových škrtů?

Jakou podobu má mít sociální smír v České republice?

Čím popudil Miroslav Kalousek své spolustraníky v TOP 09?

I to jsou témata aktuálního vydání pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.