Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Babiš nebude útočit na své prezidentské protikandidáty, ale na vládu

Prezidentská kandidatura Andreje Babiše, pozice vlády a šance jeho protikandidátů byly hlavním tématem dnešního dílu pořadu Reflexe. „On se podle mého rozhodl kandidovat, protože v prezidentské kampani nemá co ztratit,“ myslí si Miroslav Kalousek. „Nebude útočit na žádného svého protikandidáta, ale výlučně na vládu,“ dodává. „A ať ta volba dopadne jakkoliv, vláda z tříměsíční kampaně vyjde oslabena a doplatí na ni, což je škoda,“ varuje Kalousek.

Oba diskutující se shodli na tom, že koalice SPOLU udělala velkou chybu, když nenominovala vlastního uchazeče o Hrad. „Andrej Babiš bude populisticky útočit na vládní koalici a v tomto souboji nebude mít přímého protihráče,“ vysvětluje Kalousek.

Marek Stoniš se domnívá, že vládní koalice se jednak asi spoléhala na to, že šéf ANO kandidovat nebude, a zároveň nebyla schopna najít vhodnou osobnost, která by Andreji Babišovi mohla úspěšně čelit. „Přitom nevěřím, že jich kolem nás není dost,“ dodává.

Miroslav Kalousek varuje před manipulativní snahou, že bychom se už teď měli sjednotit za jedním demokratickým kandidátem, protože už dopředu víme, kdo z nich se dostane do druhého kola. Marek Stoniš v této souvislosti připomněl předvolební průzkumy před prezidentskou volbou před deseti lety, kdy byl jasným favoritem Jan Fischer, který se nakonec nedostal ani do druhého kola. „Usuzovat z dnešních průzkumů je velmi, velmi odvážné. Ale vyjdeme-li z toho, že Babišova sekta předsedu ANO do druhého kola dostane, může proti němu stanout kdokoliv a nevidím důvod už teď křičet, který člověk to je. Ne, jde o férovou soutěž a nechť se do druhého kola dostane ten nejšikovnější kandidát, který povede kampaň nejlépe,“ myslí si Kalousek.

Jakou konstelaci dvou prezidentských protikandidátů by si oba diskutující nepřáli v druhém kole?

Jak reaguje Miroslav Kalousek na výčitku Marka Stoniše, že on sám v prezidentské volbě nekandiduje, protože by byl ideálním Babišovým protipólem?

Jaké národní zájmy by měl hájit budoucí prezident České republiky?

Na tyto a další otázky najdete odpovědi v dnešním vydání pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše