Video placeholde

Fialova vláda pokračuje v rozpočtové politice vlády Babišovy

„Naše země směřuje do dluhové pasti,“ řekl v dnešním díle Reflexí Miroslav Kalousek k návrhu rozpočtu na příští tři roky, který tento týden schválila vláda. „Kdyby takto hospodařila rodina, do roka k ní přijde exekutor, kdyby firma, zkrachuje do pěti let. U státu to trvá déle, ale ten náraz je pak o to tvrdší,“ komentuje deficity, které naplánovalo ministerstvo financí a v pondělí jednomyslně schválil kabinet.

„Koleje na cestě k dluhové pasti položil Andrej Babiš. Petr Fiala sliboval výhybku, ale nic se nestalo. To, čeho jsme svědky dnes, je rozpočtová politika Andreje Babiše bez Andreje Babiše,“ komentuje Kalousek.

Marek Stoniš tvrdí, že jako se Andrej Babiš vymlouval při plánování dluhového rozpočtu na covid, dnes se Petr Fiala odkazuje na válku na Ukrajině. A ta jistě s sebou nějaké náklady nese. Před listopadem 1989 se taková situace nazývala „objektivní příčiny“, říká.

„Ale naplánované deficity nejsou tak vysoké kvůli válce nebo covidu,“ vysvětluje Kalousek. „Ty jsou jenom kvůli rozpočtovému populismu. Jsme v situaci, kdy 97 procent všech příjmů, které vláda má k dispozici, odchází na pokrytí povinných výdajů a na vlastní rozpočtovou politiku jí zbývají pouhá tři procenta. A ta samozřejmě nestačí, takže si kabinet musí půjčovat,“ vysvětluje Kalousek. Pokud chce něco vláda změnit, musí nejprve změnit onen poměr povinných výdajů vůči příjmům. „Já bych vládě odpustil letošní deficit 330 miliard, dokázal bych akceptovat i deficit na příští rok ve výši 295 miliard,“ říká Kalousek. „Ale jsem naprosto šokován tím, že vláda onen poměr nechce měnit ani v příštích letech. Ona říká občanům zhruba toto: My dále jedeme do stanice dluhová past, nám se nic měnit nechce,“ uzavírá Kalousek.

Co by mohla Fialova vláda použít z rozpočtového desatera, jež Miroslav Kalousek vypracoval jako doporučení vládě s někdejším premiérem Mirkem Topolánkem?

Jak konkrétně bude vypadat potenciální náraz naší země do dluhové zdi?

Co se dá dělat v situaci, kdy samotné úvěry z úroků přesahují rozpočet na obranu?

Co radí vládní ekonomické orgány Fialovu kabinetu a řídí se jimi?

Na tyto a další otázky odpovídají dnešní Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.