Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Víkendové volby nemají být referendem o vládě, ale o prozápadní orientaci naší země

Jsou volby do Senátu a obecních zastupitelstev referendem o vládě, jak tvrdí opozice? Do jaké míry se v jejich výsledcích odrazí ceny energií? Tyto otázky byly hlavním tématem dnešního pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.

Šéfredaktor Reflexu upozornil na paradox, který se objevil v dnešní Mladé frontě DNES: „Ta publikovala na titulní straně rozhovor s premiérem Fialou, který odmítá spojovat komunální a senátní volby s velkými vládními tématy, na druhou stranu si ve stejných novinách vládní strany zaplatily obří inzerci, ve které se den před volbami chlubí, že zastropovaly ceny energií,“ upozorňuje. Zároveň vzpomněl na dva příklady z minulosti, kdy volby druhého řádu zatřásly vládou: V roce 2004 skončil premiér a šéf Lidového domu Vladimír Špidla po prohraných eurovolbách a vystřídal jej v čele vlády i sociální demokracie Stanislav Gross. V roce 2008 drtivě porazila sociální demokracie občanské demokraty v krajských volbách strašením třicetikorunovým regulačním poplatkem u lékaře.

Miroslav Kalousek uznává, že i když si stokrát můžeme říkat, že komunální volby nemohou být referendem o vládě, nakonec v nich celostátní témata rezonují, což ostatně dnešní inzerce v novinách, kde se vyjmenovávají úspěchy vlády, potvrzuje. „Vláda podvědomě říká: Volte naše kandidáty, protože to děláme dobře,“ doplňuje. „V této chvíli už ale nejde o to, jestli se budou občané rozhodovat ve volbách mezi pravicí a levicí, ale mezi demokratickou politikou a extremismem. Jestli mají tyto volby být referendem, tak bych chtěl voliče poprosit, aby se rozhodovali mezi západní demokracií na straně jedné a proruskou oligarchií na druhé,“ říká Kalousek.

Může být ovšem nově postavený chodník v obci proruský, nebo demokratický?

Mohou být v nedemokratické straně demokraté? Co si Miroslav Kalousek například myslí o primátoru Ostravy Tomáši Macurovi nebo lídrovi ANO v Praze Patriku Nacherovi?

O co se hraje v letošních volbách do Senátu?

Na tyto a další otázky hledali odpovědi aktéři aktuálního vydání pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.