Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Žádná demokracie nepřežije, když zkolabuje její ekonomika

Probíhající schůzi Sněmovny, na které se má hlasovat o důvěře vládě, považuje Miroslav Kalousek za zbytečnou a vzhledem k tomu, že předsedáme Evropské unii, dokonce nemístnou. „Ale bohužel na ní z úst opozice padnou některé reálné argumenty, které plynou ze zbytečných chyb vlády,“ říká Miroslav Kalousek.

Za nepochopitelnou například považují oba diskutující aféru kolem jmenování šéfa zahraniční rozvědky Petra Mlejnka. „Vadí mi, když ministr vnitra říká, že proti němu někdo konspiruje. To by musel konspirovat sám proti sobě. Když předkládal vládě svůj návrh na Mlejnkovu nominaci, zamlčel ministrům to, co mu sám Mlejnek svěřil, tedy že byl v kontaktu s panem Redlem. To přece není výsledkem nějaké konspirace.“

Marek Stoniš se domnívá, že hlavním tématem jednání Poslanecké sněmovny už nebudou personální chyby ministra vnitra, ale způsob, jakým vláda přistupuje k řešení vysokých cen energií. „Chápu, že je Petr Fiala v těžké situaci, ale veřejnost od vlády čeká rychlejší jednání,“ tvrdí. „A jestli něco trvá dlouho na národní úrovni, obávám se, že očekávat akční jednání od energetického summitu Evropské unie, který proběhne v Praze 9. září, je hodně naivní,“ dodává.

Miroslav Kalousek souhlasí s tím, že ohledně cen energií selhalo ministerstvo průmyslu a obchodu, jež mělo jednat daleko dříve. „Nervozita stoupá a stoupá především v českém průmyslu, který potřebuje řešení v řádu dnů,“ tvrdí Kalousek. Na energetickém summitu EU se podle jeho názoru mohou účastníci maximálně shodnout na nějakém zadání pro Evropskou komisi, varuje před velkými očekáváními Kalousek.

Že je situace velice vážná, ovšem pochopili i někteří vládní politici, například ministr spravedlnosti Pavel Blažek, jenž ve svém nedávném projevu vyslovil obavu, že už nejde o volební hlasy, ale o demokracii samotnou. „Myslím, že jeho obava je na místě, žádná demokracie nepřežije, když přestane fungovat její ekonomika. V případě českého průmyslu to opravdu hrozí,“ říká Kalousek.

Jak konkrétně by mohla česká vláda čelit vysokým cenám energií?

Dá se čekat od opozice, že přijde s konkrétním řešením energetické krize?

Měla by Evropská unie zrušit systém emisních povolenek?

Co je největší zbytečnou chybou premiéra Fialy?

Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte v aktuálním vydání videocastu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.