Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Bez regulace ceny elektřiny hrozí našemu průmyslu pohroma

Plošné zvýšení platů zaměstnanců státu o deset procentních bodů je opatřením, které by mělo doprovázet oznámení o zeštíhlení státního aparátu, k němuž ovšem nedošlo. Tvrdí to oba účastníci dnešního vydání pravidelných Reflexí: Miroslav Kalousek a šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš. „Máme mít menší a levnější stát. Není možné donekonečna si každý rok kvůli jeho provozu půjčovat více než dvě stě miliard korun,“ upozorňuje Miroslav Kalousek a dodává, že zeštíhlování státu je dokonce ukotveno v programovém prohlášení vlády. „Je pochopitelné, že kabinet Petra Fialy chce prostřednictvím zvýšení platů aspoň částečně kompenzovat svým zaměstnancům vysoké ceny energií, ale těžko může zasypat penězi všechny, kterým to hrozí. Ten problém by se měl řešit systémově,“ dodává Stoniš.

„Ano, zatím to vypadá, že vláda soupeří s opozicí, kdo více zasype občany penězi, ale v tomto boji nevyhraje, protože nemůže lidem nikdy dát tolik, co jim opozice slíbí. A zvláště opozice tak populistická, jako je ta naše,“ glosuje v nadsázce Miroslav Kalousek.

Upozorňuje hlavně na to, že cena elektrické energie je zásadní nejen pro domácnosti, ale především pro energeticky náročný český průmysl, na němž je naše ekonomika zásadně závislá. „Jestli průmyslové podniky najednou stojí před problémem, že musí platit pětkrát dražší elektřinu než v lednu, hrozí mu výrazná pohroma, protože přestane být konkurenceschopný,“ varuje Kalousek a navrhuje dvě okamžitá řešení, jak regulovat cenu elektřiny tak, aby pro průmysl zničující nebyla: „Výrobní cena elektřiny je poměrně nízká, disponujeme přebytky elektrické energie, a její prodejní cena se přesto úplně utrhla od výrobních nákladů. Proto by se dal uplatnit zákon o cenách, který spočívá v nastavení maximální ceny, nad kterou se dále nesmí smlouvat. Přestože jsem nenašel překážku, proč zákon nepoužít, slýchám, že to nejde,“ vysvětluje Kalousek a dodává, že nastavení maximální ceny může podle zákona vyhlásit dokonce pouze ministr financí.

Kalousek ale tvrdí, že existuje i druhá možnost, jak zkrotit vysoké ceny elektřiny, a dokonce ještě průchodnější. „Cokoliv nad cenu, kterou chci nastavit regulací, brutálně zdanit, třeba pětadevadesáti procenty, a výnos okamžitě vrátit zákazníkovi.

Možná existuje ještě třetí, chytřejší řešení, o kterém nevíme, ale nejhorší by bylo nedělat nic,“ uzavírá dnešní Reflexe Miroslav Kalousek.