Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Fialův projev se mi líbil. Stoniš: Nebyl ale ničím mimořádný.

Rozdílně hodnotili středeční mimořádné vystoupení Petra Fialy k národu oba aktéři pravidelných Reflexí: „My dva, kteří politiku pravidelně sledujeme, jsme se sice nedozvěděli nic nového,“ řekl Miroslav Kalousek. „Ale projev byl určen lidem, kteří jsou plni obav, že v zimě budeme mrznout, a trápí je sociální nejistota. A když v takové situaci vystoupí předseda vlády s drtivou odpovědností a takto znejistělé lidi uklidní a férově jim sice řekne, že situace nebude snadná, že nebude líp a že má telefon na někoho, kdo to zařídí, ale slíbí, že nikdo nebude hladovět a nezmrzne, tak ten projev splnil svůj účel,“ dodává Kalousek.

Marek Stoniš měl k projevu Petra Fialy dvě výtky – formální i obsahovou. „Nepřipadl mi ničím mimořádný, Petr Fiala mi neřekl nic, co bych nevěděl z tiskové konference středeční vlády, kam by jeho vystoupení patřilo. A také jsem očekával, že se například vyjádří ke krizi uvnitř koaličního partnera, hnutí STAN,“ řekl. Navíc mu vadí, že vláda současné problémy například s inflací stále dokola svaluje na Rusko a Putina, válku na Ukrajině, přitom se znehodnocováním peněz jsme se potýkali už dávno před vypuknutím konfliktu Rusko–Ukrajina.

„Velmi si cením na vládě, že neudělala některá populistická rozhodnutí jako někteří naši sousedi, kteří zastropovali ceny, protože tím se problém jen prodlouží o délku inflace a odloží v čase,“ tvrdí Kalousek.

V čem ale dává Miroslav Kalousek kritikům vlády za pravdu a za co by se ODS měla národu omluvit?

Odkud může kabinet vzít slíbených 66 miliard korun na překlenutí drastického zvýšení cen energií?

Kolik bude stát investice do plánovaného zestátnění akciové společnosti ČEZ?

Doporučil by Miroslav Kalousek Petru Fialovi rekonstrukci vlády, a pokud ano, tak kdy?