Video placeholde

Kalousek: Můžeme si být jisti, že České republice dělal premiéra komunistický udavač

Úterní rozhodnutí bratislavského krajského soudu, který zamítl žalobu expremiéra Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archívních svazcích StB jako agent, bylo hlavním tématem dnešního pravidelného pořadu někdejšího vysoce postaveného politika Miroslava Kalouska a šéfredaktora Reflexu Marka Stoniše. Oba diskutující se shodli, že případ Andreje Babiše svědčí hlavně o tom, že česká společnost se nebyla po listopadu 1989 schopna vyrovnat s komunistickou minulostí. „V Německu by například nebylo možné, aby byl předsedou vlády člověk, který byl aktivním agentem gestapa,“ uvedl Kalousek.

Miroslav Kalousek krom jiného nemůže pochopit, že české veřejnosti nevadí úporné lhaní Andreje Babiše. „Já bych ještě pochopil, kdyby ten člověk přiznal svou vinu a řekl by, že ji chce odčinit, a pak bych taky pochopil, že mu někdo chce odpustit a věřit mu, ale on úporně lže,“ říká Miroslav Kalousek.

Úspěšná ministerská a premiérská kariéra Andreje Babiše poslední dekády rehabilitovala velkou skupinu ambiciózních občanů, kteří se v osmdesátých letech kvůli profesním nebo politickým ambicím zapletli s komunistickým režimem a listopad 1989 jim jejich nastartované kariéry zhatil, shodli se Kalousek i Stoniš. Zároveň ovšem chápou, že Babišův škraloup nevadí jeho voličům, jejichž hlavní starostí je otázka, kolik peněz a sociálních benefitů získají od státu. Méně pochopitelné už je, že do služeb Andreje Babiše vstoupila celá řada ve svém oboru respektovaných odborníků, vědců, lékařů, pedagogů, kterým nevadí, že lže.

„O generaci dnešních třicátníků, čtyřicátníků, kteří mu vytvářejí marketingové kampaně, že ,Za Babiše bylo líp‘, raději ani nemluvě. To jsou absolutní a všeho schopní cynici,“ dodává Marek Stoniš.

Je česká demokracie kvůli Babišovi slabší než například německá? Nebo naopak Babiše přežije?

Co by pro českou společnost znamenalo, kdyby agent StB uspěl v přímé prezidentské volbě?

Na tyto a další otázky spojené s minulostí Andreje Babiše hledali odpovědi oba aktéři aktuálního pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.