Video placeholde

Poslanci vůči uprchlíkům postupují správně, vláda ale chybuje v zavedení téměř plošné dávky rodinám s dětmi

Dvě výrazná politická rozhodnutí byla předmětem aktuálního vydání Reflexí Miroslava Kalouska a Marka Stoniše: Středeční rozhodnutí sněmovny o úpravě institucionální pomoci státu uprchlíkům z Ukrajiny oba aktéři podpořili jako správné. „Na začátku válečného konfliktu byla pro českou vládu důležitá především rychlost v pomoci uprchlíkům. A zkušenosti z tříměsíční praxe podmínky logicky zpřesňují,“ říká Kalousek. Jde především o nárok na pětitisícový příspěvek, který už nebude automatický, a doba, po niž bude stát uprchlíkům platit zdravotní pojištění. „Všechny změny mají motivovat ukrajinské uprchlíky, aby si našli práci, a mají také zamezit takzvané příspěvkové turistice,“ dodal Kalousek. Jako člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny také uvedl, že se nenaplnily katastrofické scénáře, které strašily kolapsem českého zdravotnictví kvůli zneužívání české lékařské péče Ukrajinci.

Na druhou stranu podrobili Miroslav Kalousek i Marek Stoniš kritice rozhodnutí kabinetu vyplatit v srpnu pětitisícový příspěvek rodinám s dětmi s hrubým ročním příjmem do miliónu korun. „Koalice termín vyplacení vysvětluje tím, že rodiny mají na konci prázdnin zvýšené výdaje na školní pomůcky,“ říká Marek Stoniš. „A v září jsou volby,“ kontruje Kalousek, jenž se domnívá, že je nespravedlivý i proto, že část chudších rodin na něj z daní přispěje rodinám, které ho vůbec nepotřebují. Kabinet se rozhodl pomoci i lidem, kteří chudobou ohroženi nejsou, a činí tak v rozporu s vlastním programovým prohlášením, v němž se zavázal, že bude pomáhat pouze adresně, shodli se oba diskutující.

Co by s pěti tisíci korunami měla dělat rodina, která na ně má nárok a nepotřebuje je? Proč je nutné, aby vláda vnímala a reagovala na kritiku zprava? Máme čekat koncem léta příchod opravdové ekonomické krize, propad životní úrovně střední třídy a vzestup populistických politiků, takzvaných prodavačů nenávisti? Jak by mu kabinet Petra Fialy měl čelit? I na tyto otázky hledají odpovědi v dnešním díle Reflexí Marek Stoniš a Miroslav Kalousek.