Video placeholde

Kalousek: Přijetí eura má 13 let zpoždění. Stoniš: Teď jde o to, aby lidi měli vůbec nějaké peníze

Současná míra inflace a znehodnocování české koruny znovu otevřely politickou i veřejnou diskusi o vstupu České republiky do eurozóny. „Debata o přijetí eura trvá od samotného vstupu Česka do Evropské unie v roce 2004, měli jsme několik příležitostí euro přijmout, ale nevyužili jsme ji,“ říká Miroslav Kalousek, který zároveň varuje před zjednodušenou argumentací, že přijetím eura se automaticky zbavíme inflace.

Náš vztah k euru označuje Kalousek za český Absurdistán: „My jsme v roce 2004 vstoupili do EU a zavázali se, že euro přijmeme. Špidlova vláda stanovila termín přijetí eura na rok 2009, mimochodem stejně jako Slovensko. Špidlův kabinet měl politickou vůli euro přijmout, ale zároveň rozboural veřejné rozpočty tak, že nebyl schopen splnit podmínky přijetí eura. Takže Slováci v roce 2009 do eurozóny vstoupili, ale my ne, říká Kalousek a dodává: „Česku se stalo to nejhorší, co se mohlo stát: Vyhlásili jsme termín přijetí, trhy se na něj soustředily, a my jsme jej nedodrželi. A následovaly vlády, zejména Mirka Topolánka a Petra Nečase, které dělaly všechno pro to, aby byla kritéria dodržena, což se jim podařilo, ale za žádnou cenu do eurozóny vstoupit nechtěly, protože podléhaly ideologické bariéře ODS, která přijetí eura bránila,“ popisuje potýkání Česka se společnou evropskou měnou.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Miroslav Kalousek vysvětluje, proč je podle něj důležité euro přijmout: Český průmysl je v drtivé většině orientován na export své produkce do zemí platících eurem, což by celkově tento vzájemný obchod zjednodušilo.

Marek Stoniš oproti tomu připomíná, že sami aktéři pořadu Reflexe v nedávné době několikrát tvrdě kritizovali Evropskou centrální banku za měnovou politiku tváří v tvář blížící se ekonomické krizi a inflaci a že přijetím eura se zbavíme možnosti prostřednictvím vlastní centrální banky reagovat na ohrožení stabilizace samostatné české měny.

Miroslav Kalousek přiznává, že je kritikem měkké měnové politiky Evropské centrální banky, ale pozitiva společné měny převažují nad negativy.

Podle něj ovšem ve volebním období této vlády do eurozóny Česká republika určitě nevstoupí, ale kabinet by měl datum našeho vstupu stanovit, a to nejpozději na rok 2025 nebo 2026.