Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Riziko, že nový šéf rozvědky Mlejnek je vydíratelný, je obrovské

„Hlavním rizikem jmenování Petra Mlejnka novým šéfem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) je jeho vydíratelnost,“ říká v novém vydání Reflexí Miroslav Kalousek. Člověk, který dvanáct let sháněl pro svou soukromou firmu zakázky nejen v podnikatelském polosvětě, ale dokonce i ve světě zločineckém, je bezpečnostním rizikem.

Nový šéf zahraniční rozvědky znamená dvojí problém: jednak věcný, tedy bezpečnostní, ale také politický, shodují se oba diskutující. „Vláda nabila babišovské opozici úplně zbytečně argumenty,“ vysvětluje Kalousek. Ministr vnitra Rakušan z nepochopitelných důvodů sáhl pro nového ředitele rozvědky do soukromého sektoru, přitom více než třicet let po revoluci v tajných službách pracují desítky osobností s nejvyšší možnou bezpečnostní prověrkou, které by funkci šéfa tajné služby jistě zvládli. „Pozice šéfa zahraniční rozvědky v této době vyžaduje mít v jejím čele člověka bez jakýchkoliv pochybností. A navíc — bezpečnostní prověrku, jež Mlejnkovi chybí, mu teď budou dokončovat jeho vlastní podřízení – to je další absurdita, která zpochybňuje Mlejnkovu věrohodnost. To si nezaslouží především bezpečnost této republiky. Mě to strašně mrzí, protože tyto chyby dělá vláda, od které jsem nečekal, že takové chyby dělat bude,“ dodává Kalousek.

„Vážím si Petra Fialy jako premiéra za jeho pevné zahraničněpolitické postoje, po mnoha letech se nemusím stydět za to, jak česká vláda vystupuje ve světě. Ale kauza Petra Mlejnka je problém, který měl jako lídr smést se stolu za dva dny,“ říká Kalousek. „Premiér často říká, že slušnost není slabost. Ale není někdy slabost vydávána za slušnost? Já bych si přál, aby tomu tak nebylo,“ uzavřel dnešní debatu Miroslav Kalousek.