Video placeholde

Kalousek v Reflexích vzkazuje vládě: Nemít svého kandidáta na prezidenta je chyba!

Protivládní víkendová demonstrace na Václavském náměstí, špatná komunikace vlády a hledání kandidáta na prezidenta – to byla tři hlavní témata aktuálního vydání Reflexí Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.

Marek Stoniš nesouhlasí s interpretací, že šlo o demonstraci Putinových agentů a ruských dezolátů. „Mezi účastníky byli lidé, kteří mají obavy z budoucnosti, cen energií a myslí si, že vláda v dané situaci nedělá, co by měla,“ myslí si. Naopak Miroslav Kalousek souhlasí s premiérem Fialou, že organizátoři jsou prorusky orientovaní radikálové. „Já jsem z pódia neslyšel projevy obav, ale nenávisti. Slušný člověk, který se obává, nejde na shromáždění, které svolávají lidé hlásající nenávist,“ myslí si Kalousek. „Slyšel jsem projevy kolaborantské, a dokonce takové, které pokládám za nacistické. Například, že musíme ,neředit národ‘“, tvrdí. „Ale pevně doufám, že lidé, kteří se na Václavském náměstí sešli, nesouhlasili s tím, co z pódia zaznělo, a že pokud na demonstraci byli lidé, kteří mají obavy z budoucnosti, těm je třeba se věnovat,“ je přesvědčen Miroslav Kalousek.

Na druhou stranu se oba diskutující shodují v tom, že vláda Petra Fialy selhává v komunikaci a ztratila dynamiku z období po vítězných volbách i ze začátku války Ruska proti Ukrajině. „Vzpomeňme si, jak jsme po volbách v euforii volali: Zvítězili jsme v zápase o Strakovu akademii, teď musíme vybojovat zápas o Hrad,“ připomíná Kalousek. „Nikdo tehdy nepochyboval o tom, že koalice vygeneruje svého kandidáta na funkci prezidenta,“ vzpomíná Kalousek a považuje za velkou chybu vlády, že nebyla schopna nominovat do prezidentské volby svého kandidáta. Podle něj jde o výraz defenzívy a nedostatek leadershipu.

„Nepostavit nikoho je selhání. To je důkaz pasivity a defenzívy a ten, kdo je pasívní a defenzívní, prohrál. Já pořád ještě doufám, že to někomu dojde,“ říká Kalousek.

Co si myslí bývalý ministr financí a předseda TOP 09 o chystané demonstraci, kterou chystá na začátek října šéf odborů Josef Středula?

Koho konkrétně by mohla vláda nominovat do prezidentské volby?

Dozvíte se v dnešním vydání videocastu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše