Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Vsadím se, že Babiš kandidovat na prezidenta nebude

Rozhodnutí lídrů koalice SPOLU, že nebudou nominovat svého kandidáta na prezidenta, a pražský ustavující summit Evropského politického společenství byla dvě hlavní témata aktuálních Reflexí.

Jako volič koalice SPOLU je Miroslav Kalousek zklamán, že nebyla schopna oznámit jméno svého kandidáta na prezidenta. „Přál bych si sebevědomého lídra, který řekne: Přeji si, aby tento člověk byl prezidentem, a uděláme pro to všechno, aby se jím stal. Koalice SPOLU ovšem vystoupila jako opatrný oportunista, který řekl: My fakt nevíme, kdo to bude, a z těch třech favoritů podporujeme každého,“ říká Kalousek. „Možná je to taktika, která přinese ovoce, ale jestli ano, je to taktika, která mi jde proti srsti,“ vysvětluje Kalousek. Zároveň se Miroslav Kalousek veřejně sází, že Andrej Babiš, tedy kromě Petra Pavla druhý předlistopadový příslušník tajné rozvědky, nebude kandidovat na prezidenta. „Já se s vámi sázet nebudu, protože si to myslím taky,“ doplnil jej Marek Stoniš.

Oba diskutéři ocenili, že Praha se ve čtvrtek 6. října stala hlavním městem evropské diplomacie, kdy se na Pražský hrad sjelo několik desítek světových státníků, aby ustavili Evropskou politickou unii. Miroslav Kalousek poznamenal, že je to pravděpodobně poslední summit, na němž pronese projev český prezident Miloš Zeman. „Ale na něj už nikdo není zvědavý, protože nemá v zahraničí žádný vliv,“ říká. Zároveň varuje před velkým očekáváním nad závěry pražského summitu. „Důležité ovšem je, že se státníci setkávají a mohou spolu mluvit za oficiálními kulisami.“ 

Proč je pro Miroslava Kalouska absolutně nepřijatelný prezidentský kandidát Petr Pavel a proč je mezi ním a lidmi, kteří před listopadem 1989 vstoupili do komunistické strany, propastný rozdíl?

Kdo by se měl objevit v druhém kole prezidentských voleb?

Měla by se změnit prezidentská volba z přímé znovu na nepřímou, parlamentní?

Nejen na tyto otázky hledají odpovědi hlavní aktéři aktuálního vydání pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.