Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Prezidentu Pavlovi přeji úspěch, je to v zájmu nás všech

Politická kariéra odcházejícího prezidenta Miloše Zemana a předpověď, co můžeme čekat od nastupující hlavy státu Petra Pavla, byly tématem dnešního pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše. Ten se postavil proti převládající atmosféře „kopání do prezidenta Zemana“ a prohlásil, že jeho politická kariéra nebyla jen černočerná. „Je na místě připomenout jeho zásluhu na tom, že od poloviny devadesátých let tady probíhal standardní souboj idejí mezi levicí a pravicí, a to díky tomu, že pozvedl jako předseda Českou stranu sociálně demokratickou,“ řekl. Miroslav Kalousek dodává, že kdyby Miloš Zeman nebyl zvolen prezidentem, za mnohé by si jej mohl vážit. Dokonce v nadsázce lituje, že současná vláda není aspoň z poloviny tak rozpočtově odpovědná jako někdejší vláda Miloše Zemana. „Sice vládla díky opoziční smlouvě, ale řadu kroků, které učinila, bych podpořil,“ vysvětluje.

Zlom ovšem nastal ve chvíli, kdy se před deseti lety stal Miloš Zeman prezidentem. Miroslav Kalousek mu především vytýká jednání v kauze vojenského skladu Vrbětice, jež bylo na hraně vlastizrady, a jmenování prezidentské vlády Jiřího Rusnoka i přesto, že tehdejší vládní koalice disponovala většinou 101 hlasu.

„Nastupujícího prezidenta Petra Pavla čeká problém, který mu nemůže přát ani ten, kdo jej nevolil – podpis kontroverzního zákona, jímž se snižuje koeficient pro výpočet penzí. Je to situace, do které se nedostal sám, do toho jej dostala vláda svou trestuhodnou nečinností v loňském roce. Obsah zákona je nezbytně nutný, ale proces jeho přijetí je nesmírně kontroverzní a jsou oprávněné obavy, zda není v rozporu s ústavou. Ať rozhodne jakkoliv, naštve půlku politické scény. Kdyby zákon vetoval, výrazně sníží šanci vlády u Ústavního soudu uspět. Já bych si přál, kdyby řekl, že má vážné a důvodné pochybnosti o způsobu přijetí zákona, ale podepsal jej, protože nechce vypadat jako instituce, která rozhoduje o ústavnosti,“ tvrdí Miroslav Kalousek.

Jaké bylo první a druhé volební období prezidenta Zemana?

Je dnešní akt přijetí prezidentského slibu inaugurací, nebo spíše připomíná korunovaci?

Proč může být aktivní účast nového prezidenta v zahraniční politice nepříjemná pro vládu Petra Fialy?

Jezdil Miroslav Kalousek za Milošem Zemanem na jeho chalupu na Vysočinu?

Na tyto i další otázky dává odpověď dnešní pravidelný videocast Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše