Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ČTK / AP / Denes Erdos

Robert Fico
Vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny jde znovu k soudu.
Exministr vnitra Robert Kaliňák
Stovky lidí se k demonstraci za nestranné a důsledné vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka sešlo i před slovenskou ambasádou v Praze
Náhrobek Jána Kuciaka
5
Fotogalerie

Výbušné slovenské kauzy: Ve stopách Gorily. Vyšetřování zatím nekončí, v síti odposlechů uvízl i Fico

Pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je neospravedlnitelný zločin. Nepřijatelné jsou ovšem i interpretace šířené na Slovensku i u nás, kdo za to může. Spojuje je přehazování viny na opozici a média a vyviňování Fica z podílu na vyhrocené společenské atmosféře. Podobná situace panovala za vlád Vladimíra Mečiara. V minisérii Reflexu „Výbušné slovenské kauzy“ si připomeňme nejvýznamnější z nich.

Vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, která vedla v březnu 2018 k pádu třetí vlády Roberta Fica, přineslo posun i v jiné třaskavé kauze Gorila, jež o několik let dříve otřásala slovenskou politikou.

Kdo z Gorily vytěžil?

Kauza začala zveřejněním tajného spisu Slovenské informační služby s krycím názvem Gorila v prosinci 2011. Obsahuje přepisy rozhovorů mezi spolumajitelem společnosti Penta Investments Jaroslavem Haščákem a předními vládními i opozičními politiky. Schůzky se odehrávaly v jednom soukromém bratislavském bytě v letech 2005 a 2006 za vlády Mikuláše Dzurindy.

„Finanční skupiny a vysocí státní úředníci se dohadují, že budou dělat transakci a privatizaci a jiná rozhodnutí za poměrně vysoké úplatky, za vysoké provize,“ popsal obsah uniklého dokumentu tehdejší slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic. 

Podle odposlechů se s Haščákem nejčastěji stýkal tehdejší ministr hospodářství Jirko Malchárek z hnutí ANO (Aliancia nového občana) mediálního magnáta Pavla Ruska. Rusko, jenž si nyní rovněž odpykává dlouholetý trest vězení, byl také v této kauze obviněný (a později osvobozený).

Pravost přepisů nahrávek se však nedařilo prokázat a kauza směřovala do ztracena. Za neprůkazné je označovali tehdejší generální prokurátor Dobroslav Trnka, společnost Penta Investments i v kauze přímo zapletení politici. Nebylo ani známo, zda nahrávky doopravdy existují. 

Předčasné volby v roce 2012 drtivě vyhrál Smer Roberta Fica, jenž mohl sestavit jednobarevnou vládu. Funkce premiéra se ujal podruhé, ačkoli v odposleších Gorily jako tehdejší opoziční politik rovněž figuroval. Rozruch kolem aféry postupně utichal, zájem na jejím vyšetřování byl nulový.

Kuciakova vražda a Gorila

Ke zlomu došlo v roce 2018 při policejní prohlídce vily kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera. Vyšetřovatelé a obžaloba jej dodnes považují za iniciátora vraždy Kuciaka a Kušnírové, přestože byl loni nepravomocně a překvapivě zproštěn viny.

Kočner s úzkými osobními kontakty v policejních a justičních kruzích a vazbami na špičky vládnoucího Smeru si nyní odpykává dlouholetý trest kvůli padělání směnek za 1,8 miliardy korun.

Vyšetřovatelé u něj našli autentický audiozáznam odposlechů z operace Gorila na USB disku, který měl být oficiálně skartován. Padly tím spekulace, že nahrávka neexistuje nebo byla zfalšována.

Na nově přístupné nahrávce jsou nejzajímavější pasáže, které nebyly zaznamenány v původním zveřejněném přepisu (byla to jen náhoda?). Týkají se jediného aktivního politika z doby, kdy vypukla kauza Gorila, Roberta Fica.

Fico na nahrávce s Haščákem hovořil o financování Smeru. Zmínil i manažera Fedora Flašíka, který do roku 2006 sháněl peníze do stranické pokladny. V rozhovoru padla částka 250 milionů slovenských korun, což by mohlo navozovat podezření z nelegálního financování Smeru.

Stejné pochybnosti panovaly kolem jiné nahrávky, na které Haščák mluvil s bývalým Ficovým tajemníkem Františkem Határem. Dohadovali se zřejmě o tom, jak by mohla Penta Ficovu stranu Smer skrytě finančně podporovat. Tato podezření se však neprokázala, chybějí hmatatelné důkazy.Promarněná příležitost

Zveřejnění nových odposlechů vyvolalo další bouřlivou reakci veřejnosti a opozičních stran.  Fico se octl na jedné lodi se svými politickými odpůrci, které dnes kritizuje.

Ficovi oponenti prohlašují, že po nástupu k moci v roce 2012 zašel při budování vlastní moci ve stopách kauzy Gorila ještě mnohem dál. Rozvinul klientelistický systém do polomafiánské podoby připomínající éru Vladimíra Mečiara.

Okolnosti Kuciakovy vraždy se podepsaly na výsledku voleb v roce 2020. Vyhrálo je hnutí OĽaNO Igora Matoviče před Smerem, který odešel do opozice. Matovič sestavil vládu, již později zmítal chaos a vnitřní spory. Sama se rozložila, promarnila příležitost a umetla Ficovi a jeho spojencům cestu k dalšímu návratu k moci.

Robert Fico, jenž stanul v čele slovenské vlády počtvrté, chce této šance využít k vyřizování účtů, což jen umocní útok pomateného střelce. O tom, že nová slovenská vláda neponechá nic náhodě, svědčí rozprášení policejních týmů vyšetřujících korupční kauzy představitelů Smeru, včetně Ficovy pravé ruky Roberta Kaliňáka.

Co bude s Gorilou?

Nová situace se jistě promítne i do dosud neuzavřené kauzy Gorila. Právníkům Penty se podařilo zpochybnit zákonnost nahrávek. Haščák byl sice zatčen, ale v září 2022 se mu ministerstvo spravedlnosti muselo omluvit kvůli nezákonnému stíhání a vazbě.

V březnu 2024 ale vyšlo najevo, že tento případ ještě nekončí. Jaroslav Haščák, Jirko Malchárek a další protagonisté aféry znovu čelí obvinění z korupce a dalších závažných zločinů. Na této věci stojí za pozornost, že se jedná o poslední velký případ slovenského Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚSP).

Tento úřad stíhal závažné korupční kauzy a organizovaný zločin a Ficova vláda prosadila jeho zrušení bezprostředně po svém nástupu k moci. Obvinění v kauze Gorila padla krátce před jeho zrušením, a proto není příliš složité dedukovat, jak nakonec dopadnou.