Video placeholde

Buchert: Írán vytváří chaos a zlo na Blízkém východě. Mladší generace Íránců už nechtějí islámskou diktaturu

Při letecké havárii zemřel íránský prezident Ebráhím Raísí. Uvažovalo se o tom, že by mohl v budoucnu nahradit dosavadního náboženského i faktického vůdce země Ájatolláha Chameneího. Jak funguje íránská politika a společnost? Proč Írán záměrně vrhá okolní země do chaosu? A jak se bude tamní politika vyvíjet dál? I na tyto otázky odpovídá Viliam Buchert.

Írán je země mnoha kontrastů. Má bohatou historii a kulturu, ale v současnosti zde vládne islámská diktatura, v čele země je náboženský vůdce a platí zde i muslimské právo šaría. S tímto se mnoho mladých a vzdělaných lidí odmítá smířit a Íránem pravidelně otřásají mohutné protesty. Ty jsou ovšem vždycky velmi krvavě potlačeny.

Ačkoliv je Írán už více než tři dekády pod mezinárodními ekonomickými sankcemi, daří se mu vlastní hospodářství udržovat v takové kondici, která mu umožňuje podporovat řadu ozbrojených konfliktů v regionu. Íránem podporované a často přímo řízené teroristické organizace operují mimo jiné i v Libanonu, Sýrii, Jemenu a v řadě afrických zemí.

Jaké jsou cíle Íránu v mezinárodní politice? Kdo jsou jeho spojenci? A jak se bude situace v zemi vyvíjet dál po smrti prezidenta Raísího?