Video placeholde

Zaorálek: Evropský parlament je ve vleku lobbistů. Dostupné energie by měly být základní lidské právo

Lubomír Zaorálek kandiduje do Evropského parlamentu jako lídr kandidátky SOCDEM, což je nová zkratka pro ČSSD. Své programové priority vidí v domácí i v zahraniční politice. Tam by podle něj mělo dojít ke změnám dosavadní evropské politiky. Jaká témata je podle něj důležité řešit na evropské úrovni? Kde ve světě by Evropa měla hledat nové spojence? Kdo má podle Lubomíra Zaorálka největší slovo v Evropském parlamentu?

Omezování moci digitálních gigantů, akceschopnost v zahraniční politice nebo dostupné energie. To jsou některá z témat, která by Lubomír Zaorálek rád z pozice europoslance ovlivňoval. Jenže jak? Ačkoliv poslanci evropského parlamentu nemají zákonodárnou iniciativu, je Lubomír Zaorálek přesvědčen, že jejich slovo má váhu i v agendách, kde nemohou navrhovat konkrétní změny. Evropský parlament vnímá jako fórum, kde se má o těchto otázkách debatovat a přesvědčovat zainteresované orgány Evropské unie ke změně.

Jakým způsobem se má Evropská unie dále rozšiřovat? Na jakém principu máme navazovat nová spojenectví se zeměmi v Africe a v Asii? Proč má být Česká republika jedním z mluvčích evropské zahraniční politiky? Dozvíte se ve videu.