Grafický návrh od Doda Dobríka

Grafický návrh od Doda Dobríka Zdroj: Dodo Dobrík

Fuck you Putin

Dnešní úvodník Reflexu je velmi netradiční. Na obrázku vidíte grafický návrh, který vytvořil slovenský designér Dodo Dobrík. Inspirací mu byla ruka ukrajinského vojáka Serhije Sovy, který zahynul v bojích o město Izjum. Jeho tělo bylo exhumováno v září loňského roku z masového hrobu a fotografie s rukou, na které byl modro-žlutý náramek, obletěla svět.

„Plakala jsem, strašně jsem křičela a nedokázala jsem to vůbec ovládnout, bylo to, jako by neskončil jen život mého manžela, ale i můj,“ popsala pak Oksana Sovová, své pocity, když spatřila snímek. Její život, i když byl k ní osud tak krutý, naštěstí neskončil, pečuje o dvě děti, jež měla se Serhijem.

„Potřeboval jsem uvolnit hněv a smutek, který jsem pocítil, když jsem viděl tu fotografii. Chtěl jsem ruku pozvednout a ukázat, že i když je mrtvý, zůstává ten člověk neporažen. Návrh i s textem, jenž obsahoval slova Fuck You PutinGlory to the Heroes, jsem vytvořil ve vlaku při cestě z Prahy den poté, co byl snímek zveřejněn,“ řekl Reflexu ke své ilustraci Dodo Dobrík.

Návrh pak putoval do občanské ­ini­ciativy Dárek pro Putina, dostal se na Twit­ter a Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, navrhla, ať se námět použije na tričko, které se bude prodávat a výnos poputuje na pomoc Ukrajině. To se děje dodnes.

Loni 24. září ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udělil in memoriam Sovovi titul hrdina Ukrajiny. My Serhijovi nemáme co udělit. Je to ale vzpomínka na ukrajinské oběti nesmyslné války.