Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) je v úřadě už podruhé za jedno volební období

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) je v úřadě už podruhé za jedno volební období Zdroj: Blesk:TONDA TRAN Tonda Tran

Briefing Adama Vojtěcha
Briefing Adama Vojtěcha
Briefing Adama Vojtěcha
Briefing Adama Vojtěcha
Briefing Adama Vojtěcha
12
Fotogalerie

Důkazy o tom, že Vojtěch dělá Babišovi poskoka, mu dal Reflex k výročí. Právě před rokem rezignoval

Přesně před rokem s ostudou rezignoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Důvodem byly zejména nekonečné kiksy, které nastartovaly smrtící koronavirový podzim. Napsal jsem tehdy komentář, že Vojtěchův odchod nic neřeší, protože stejně vše řídí premiér Andrej Babiš a ministr byl jen jeho poskok. O osm měsíců později prokázal Vojtěch absenci jakékoliv soudnosti a do ministerského křesla se na Babišův příkaz vrátil – v covidových statistikách bylo v tu chvíli i jeho vinou už třicet tisíc mrtvých. Jinak se ale nezměnilo nic – Vojtěch dál plní roli Babišovy onuce a premiér dál diletantsky zasahuje do vedení klíčového resortu.

Ještě donedávna si naivní idealisté nebo zarytí přívrženci Babišova vládního gangu mohli namlouvat, že Vojtěch snad opravdu něco řídí a jeho úřad na pražském Palackého náměstí se snaží řešit situaci s koronavirem podle doporučení ministerských epidemiologů, kteří jsou za to zodpovědní. Kvůli tomu, že jsem Vojtěcha označoval za Babišova pucfleka, jsem to od jeho zastánců opakovaně schytal.

Lidé, kteří se v řízení zdravotnického resortu pohybují, sice věděli své, ale důkazy chyběly. Přinesla je až minulý týden kolegyně z Reflexu Markéta Dobiášová, když získala neveřejnou nahrávku z Legislativní rady vlády a udělala rozhovor s jedním z Vojtěchových legislativců. Ten popsal, jak on a jeho kolegové musí psát proticovidová opatření, o nichž je předem jasné, že jsou v rozporu se zákonem. „My jsme to klasicky dostali, když Adam Vojtěch přijel ze Strakovky. Vždycky nám zvěstuje něco, co na něj vykřičel pan premiér,“ řekl mimo jiné právník z legislativní sekce ministerstva zdravotnictví Jan Knytl. Více si můžete přečíst ZDE.

Video placeholde
Legislativní rada vlády cupuje vládní nařízení o testování zaměstnanců • reflex.cz

Vojtěch se dál snaží tvářit suverénně a Babiš dál zapírá, že většina nesmyslných opatření jde na vrub jeho chaotickému a despotickému způsobu řízení. Řídí stát jako firmu. On se cítí být generálním ředitelem a ministry považuje za své náměstky, kteří mají plnit jeho vůli. Občas, zejména když je v úzkých, vyplave na povrch jeho estébácká minulost a styl uvažování. „Doneste mi toho člověka, co o něm tady paní napsala, ať se tady postaví a nech opakuje ty lži! To je neuvěřitelná drzost!“ hulákal minulý týden na tiskovce, když byl konfrontován se slovy legislativce Knytla. Ano, skutečně řekl: „Doneste mi toho člověka.“ Přesvědčit se můžete na videu ZDE. Připadá vám, že tak mluví předseda vlády demokratické země, nebo spíš novodobý Al Capone, který ztratil nervy a glanc?

Video placeholde
Andrej Babiš a Adam Vojtěch kříčí na tiskové konferenci na reportérku reflexu Markétu Dobiášovou • Martin Bartkovský

To jsou ale jen ty viditelnější excesy, které staví duo Babiš–Vojtěch do správného světla. Těch menších je tolik, že už se jimi vlastně ani nikdo moc nezabývá. Když loni koncem srpna Vojtěch nekompromisně obnovil nařízení nosit roušky a Babiš mu ho stejně nekompromisně hodil obratem pod nohy (a navrch ho přinutil, aby to sám oznámil a tvrdil, že změnil názor), psala o tom média jako o ministrově nevídané potupě. Když letos ve stejný čas udělal Babiš Vojtěchovi totéž a spláchl do kanálu jeho rozhodnutí, že covidové testy už nebudou hrazeny ze zdravotního pojištění, prošlo to už skoro bez komentáře. Vojtěch je poskok, Babiš ho vodí jako loutku, všichni už to dávno ví, proč se k tomu nějak obšírněji vracet?

Zarážející už celá situace není vlastně ani lidsky. Jestli si ještě před rokem někdo mohl říkat, proč se probůh Vojtěch nechal od Babiše tak dlouho veřejně ztrapňovat (Nebuďte slušnej, řekněte jméno! atd.), musel mít už krátce po ministrově rezignaci jasno. Adam Vojtěch nezná stud, soudnost a pocit trapnosti. Dva týdny po loňské rezignaci, přesně 7. října 2020, odvysílala televize jeho vystoupení v zábavném pořadu Jana Krause. V rozhalence uvolněně poklábosil s moderátorem, s úsměvem si postěžoval na těžkou práci, kterou v předchozích měsících vykonal a posteskl si, že prostředí vysoké politiky pro něj nebylo „sebekultivující“. Ten samý den poprvé překročily počty pozitivních testů na covid v Česku hranici pěti tisíc (5 336), 1 785 nemocných leželo s nákazou v nemocnicích a 51 lidí zemřelo. Na spadnutí byl druhý lockdown a děti se na pár příštích měsíců loučily se školou. Adam Vojtěch jim – jako někdejší účastník SuperStar (a tehdy rovněž někdejší ministr) – k tomu z televize zpíval písničku My way.

Vzhledem ke všemu výše uvedenému pak Vojtěchův letošní květnový návrat do funkce nebyl vlastně ani příliš překvapivý. Česká politika našla své dno.