Přesně v polovině prázdnin se loni ministr Vojtěch chlubil, jak vše šlape a není důvod k obavám z podzimní vlny covidu.

Přesně v polovině prázdnin se loni ministr Vojtěch chlubil, jak vše šlape a není důvod k obavám z podzimní vlny covidu. Zdroj: Internet

„Podzimu se bát nemusíme,“ tvrdil přesně před rokem Vojtěch. Co nás asi čeká letos

O víkendu měl Adam Vojtěch výročí. Respektive roční narozeniny slavil jeho rozhovor, v němž národu sdělil, že blížící se podzim roku 2020 není z hlediska koronavirové nákazy důvodem k obavám. V té době mělo za sebou Česko první vlnu infekce, při níž testy za pět měsíců potvrdily nákazu u celkem 16 586 lidí a 382 pacientů za tu dobu zemřelo. Od Vojtěchovy furiantské prognózy si pak virus za dalších pět měsíců do konce roku vyžádal 43krát více obětí (11 605) a 61krát více lidí se podle testů virem nakazilo (715 715).

Bylo to období „best in covid“. Vládní politici se všude chlubili, že (za cenu paralyzované společnosti a uškrcené ekonomiky už při pár tisících pozitivních testů) dokázali první vlnu nákazy udržet v rozumných mezích. Na následky a ekonomické ztráty se odmítali ohlížet a tvářili se jako zachránci světa. Premiér Andrej Babiš tvrdil, že už nikdy nebudou zavedena plošná opatření (plácáme se v nich doteď a diskriminace neočkovaných lidí je jejich přímým pokračováním), ministr zdravotnictví Vojtěch sliboval jako spásu takzvanou chytrou karanténu a E-roušku (spolu s epidemickým semaforem a další haldou nefunkčních nesmyslů, na které si už ani nevzpomenete). „Systém funguje a zvládáme to,“ hlásil Vojtěch sebevědomě na titulní straně deníku Právo.

Archívy rozhovorů s politiky a jejich výroků jsou konkrétně k Vojtěchovi mimořádně kruté a nesmiřitelné. Už 19. května letos Reflex připomněl například ministrovo rok staré veřejné vystoupení před novináři, v němž označil koronakrizi za vyřešenou. „Covid krize je za námi a potřebujeme se podívat na to, co je před námi,“ prohlásil tehdy suverénně (více ZDE).

Při ještě o něco hlubším ponoru do mediálních archiválií pak lze najít i další Vojtěchův skvost – 4. února 2020, kdy už se koronavirus řešil jako celosvětový problém, se náš ministr zdravotnictví shovívavě vysmíval těm, kdo volali po důkladné přípravě na hrozící epidemii. „Nemáme podmínky k tomu, aby se tady virus udržel, aby vzniklo sekundární ohnisko jako v Číně. Mnohem větší riziko je pro nás obyčejná chřipka,“ napsal tehdy v komentáři pro Babišovu Mladou frontu DNES. Nošení roušek v tomtéž článku popsal jako úsměvné – původní text najdete ZDE.

Výsledkem Vojtěchovy nulové kompetence, bohorovnosti a závislosti na marketingovém řízení země ze strany premiéra Andreje Babiše je za necelý rok a půl více než třicet tisíc mrtvých, rozvrácené veřejné finance, těžce poznamenaná ekonomika atd. Ani ne dva měsíce po tom, co dal loni přesně v polovině prázdnin sebevědomý rozhovor s optimistickou podzimní prognózou, Vojtěch navíc sám s ostudou z ministerského postu odstoupil. Teď je zpátky v sedle. Co nás asi čeká letos na podzim…

Video placeholde
Vojtěchova píseň - Vítěz nebere vše • reflex.cz