Sebereflexe není silnou stránkou Adama Vojtěcha. Na svědomí má tisíce životů, hrdě ale vystupuje v různých pořadech o celebritách. Na snímku v Show Jana Krause.

Sebereflexe není silnou stránkou Adama Vojtěcha. Na svědomí má tisíce životů, hrdě ale vystupuje v různých pořadech o celebritách. Na snímku v Show Jana Krause. Zdroj: Mall TV

„Covid krize je za námi,“ prohlásil před rokem Adam Vojtěch. Podceněný virus pak zabil 30 tisíc lidí

Výroky exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) zrají jako víno. Dnes je to přesně rok, co prohlásil koronakrizi za ukončenou. Celkem tehdy v Česku bylo 300 mrtvých a ani ne devět tisíc pozitivně testovaných. Od té doby umřelo na covid dalších skoro 30 tisíc lidí a pozitivních přibylo přes 1,6 miliónu. Vojtěch je jedním z hlavních viníků.

Pro politika, jehož základními kvalifikačními předpoklady pro post ministra zdravotnictví bylo vystupování v pěvecké reality show, bezmezná loajalita k premiérovi a ochota dělat pro něj špinavou práci (třeba shánět kompro na politickou konkurenci), to bylo mimořádně lákavé: Oznámit ukončení koronakrize znamenalo jisté titulky v novinách, a kdyby to vyšlo, pak i aureolu vítěze nad epidemií.

„Covid krize je za námi a potřebujeme se podívat na to, co je před námi,“ prohlásil proto Vojtěch před rokem před novináři. Bylo to plně v duchu vítězné rétoriky, kterou v té době (a ještě pár měsíců poté) razil jeho loutkovodič Andrej Babiš. A také podobně hloupé, jako když právě Babiš v srpnu vztekle štěkal na poslance, aby pořád neřešili „vyřešený“ covid a zabývali se raději zahrádkářským zákonem.

To, že je Vojtěch ohledně covidu úplně mimo, bylo přitom jasné už před tím, než u nás lékaři zjistili první pozitivní pacienty. „Nemáme podmínky k tomu, aby se tady virus udržel, aby vzniklo sekundární ohnisko jako v Číně. Mnohem větší riziko je pro nás obyčejná chřipka,“ popřel loni 4. února v novinovém článku hrozící nebezpečí. Opoziční poslanci se přitom už v lednu snažili přimět vládu, aby brala hrozbu epidemie vážně. Marně.

Jestliže mediální ukončení epidemie byla z Vojtěchovy strany jen hloupost hodná posměchu, jeho (a nejen jeho) další kroky už by si zasloužily spíš pozornost orgánů činných v trestním řízení. Spolu s Babišem totiž pak celé léto lhal, že pro případ nového vzplanutí epidemie je nachystaná tzv. chytrá karanténa, která s použitím vyspělých technologií vše vyřeší, že už nikdy nebude třeba plošné zavírání čehokoliv, že jsme prostě za vodou. Kvůli Vojtěchově servilitě a slabosti vůči premiérovi nebyla na podzim zavedena včas potřebná opatření. To vše dohromady bylo hlavní příčinou smrtící podzimní vlny, jež následně po malém útlumu přešla ve vlnu trvající od ledna do dubna letošního roku.

Další ministři zdravotnictví, kteří se po Vojtěchově zářijové rezignaci v úřadě střídají jako apoštolové na orloji, se rozhodně také nevyznamenali a i za nimi se táhne nekonečná šňůra hloupostí a nesmyslů. Jejich podíl na tom, že Česko bylo dlouho v počtu mrtvých i nakažených na počet obyvatel mezi nejhoršími zeměmi světa, je ale významně menší. Všichni totiž už jen více či méně hasili to, co Vojtěch s Babišem napáchali svým letním spánkem na vavřínech, neustálým lhaním, že „už jsme to zvládli“, a poté nechutí přiznat, že blamovali jak sebe, tak celý národ.

Z pochopitelných důvodů se současní vládní politici snaží tvářit, že nikdo za nic nemůže a vše, co se stalo, se stalo tak nějak samo od sebe, případně jde výhradně o vinu neukázněné veřejnosti. Vojtěch si zatím místo policejního zájmu vysloužil k poslaneckému křeslu trafiku ve společnosti, jež ovládá pět nemocnic na severu Čech a jejímž stoprocentním vlastníkem je Ústecký kraj (pod vládou ANO). Navrch se chystá na místo velvyslance ve Finsku. Doufejme, že po volbách se situace otočí a kroky vlády i jednotlivých ministrů při řešení koronakrize budou řádně vyšetřeny. Třicet tisíc mrtvých a zničená ekonomika by Babišovi, Vojtěchovi a spol. neměly projít.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Adamem Vojtěchem • Prostor X