Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) s premiérem Andrejem Babišem

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) s premiérem Andrejem Babišem Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Premiér Andrej Babiš (ANO, vlevo) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) podruhé ve stejném křesle s premiérem Andrejem Babišem
Ministerstvo zdravotnictví převzal po Petru Arenbergerovi staronový ministr Adam Vojtěch (oba za ANO) (26. 5. 2021)
Ministerstvo zdravotnictví převzal po Petru Arenbergerovi staronový ministr Adam Vojtěch (oba za ANO) (26. 5. 2021)
Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po  znovuuvedení Vojtěcha do úřadu (26.5.2021)
8
Fotogalerie

Vojtěch zase kouzlí: Bezinfekční lidi proměňuje v riziková individua. Co s Babišem slíbili, neplatí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) prohlásil, že současný vývoj epidemie v Praze mu připadá obdobný jako loni v létě a že má pocit déjà vu. Není sám – vláda, v níž zastává z hlediska boje s virem klíčovou pozici, vydává naprosto stejně stupidní protiepidemická opatření jako ta, která loni předcházela vražednému covidovému podzimu.

Až do příštího čtvrtka stačí imaginárnímu Jaroslavu Novákovi jedna dávka očkování (od níž už uplynuly tři týdny), aby byl státní mašinérií považován za bezinfekčního. Do 8. července tak může bez testu třeba do restaurace, za kulturou, do nemocnice nebo na návštěvu do domova důchodců. Těšil se na to, testy ho otravovaly, a tak se, když vláda před časem v rámci propagace vakcín slíbila, že pro očkované bude platit takový volnější režim, definitivně rozhodl a vyrazil do očkovacího centra.

Teď ale zjišťuje, že naletěl. O půlnoci z 8. na 9. července se totiž z doposud bezinfekčního občana Jaroslava Nováka stane ve spánku doma v posteli podezřelé individuum, u něhož bezinfekčnost není z pohledu státu zaručena. Tam, kam ještě ve čtvrtek mohl chodit bez testů, bude smět od pátku zase jen poté, co se předem otestuje. Očkování už mu nebude nic platné, dokud ho nebude mít hotové do posledního puntíku a dokud navrch neuplynou dva týdny od druhé dávky.

Smysl to nedává, z předchozích slibů Babiše a spol. to dělá – jako už nesčíslněkrát – lež a výsměch veřejnosti, ale přesně tak to na základě nových vládních opatření bude.

Aby snad nedošlo k omylu, že jde o ojedinělý úlet a že se vláda po roce a půl života s virem už naučila vydávat opatření, která dávají smysl – další pitomost uložila od 9. července zaměstnavatelům. Ti mají být od příštího pátku povinni požadovat před nástupem do práce negativní test od každého zaměstnance, jenž se vrátil ze zahraniční dovolené.

Jak se mají zaměstnavatelé dozvědět, jestli se náš Jaroslav Novák uplynulý týden, dva, tři dovolenkoval u Máchova jezera nebo v Chorvatsku? U ministryně financí Aleny Schillerové je to snadné, ta každý den zanese sociální sítě několika svými fotkami z míst, kde právě dělala ostudu. Těžko ale budou třeba ve Škodovce (nebo jakékoliv jiné firmě, aby se v Mladé Boleslavi neurazili) personalisté kontrolovat Instagram či Facebook všem zaměstnancům, aby zjistili, jestli mohou po volnu k pásu nastoupit bez testu, nebo si musí nejprve zakvedlat tyčinkou v nose. Nicméně povinnost je povinnost, kdo si s ní neporadí, může dostat milionové pokuty. Zaklekávat a vyhrožovat umějí babišovci skvěle.

Jestliže má tedy ministr zdravotnictví, který musel loni na podzim ze svého úřadu už jednou s ostudou odejít, pocit déjà vu, je třeba s ním výjimečně souhlasit. Kabinet v čele s trestně stíhaným estébákem si dělá z lidí blázny a zároveň pokusné králíky úplně stejně jako před rokem. Nezbývá než doufat, že nebude v napodobování vlastních chyb pokračovat tak důsledně, aby si k současným 30 308 mrtvým připsal na účet ještě jednou tutéž cifru. Naději na odstranění nebezpečných diletantů dávají mimo jiné blížící se sněmovní volby.

Video placeholde
Tisková konference ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha po jednání vlády. (1.7.2021) • ČTK/Blesk