Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve Sněmovně (22. 1. 2020)

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve Sněmovně (22. 1. 2020) Zdroj: PSP ČR

Premiér Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu ANO Radek Vondáček
Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v OVM hájil Milana Hniličku
Předseda Senátu Miloš Vystrčil (vlevo) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček se v Praze zúčastnili vzpomínkového setkání při příležitosti Dne památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti (27. 1. 2021)
Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) na pietním aktu k připomenutí 78. výročí vypálení Lidic (10.6.2020)
Předseda Poslanecké Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se dostali do konfliktu . k. vůli cestě na Tchaj-wan. (7. 6. 2020)
7
Fotogalerie

Tradičnější než tradiční aneb Advokátní přivýdělky šéfa sněmovny Vondráčka

Chybovat je lidské, a jelikož je i předseda dolní parlamentní komory jen člověk, dalo by se nad jeho opominutím mávnout rukou. Konkrétně jde o přivýdělek necelých 850 tisíc za roky 2018 a 2019, který Radek Vondráček doplnil do svých majetkových přiznání až teď. Neboli pozdě.

„Nechtěl jsem nic tajit, v daňových přiznáních to bylo, tady to zapomněly moje asistentky,“ vysvětlil to Vondráček Deníku N, který o jeho opomenutí napsal. Snaha bagatelizovat to je pochopitelná, nic neobvyklého. Přesto by to nemělo zapadnout. A to hned z několika důvodů.

Bráno od konce, nejdříve co se zmíněné částky týká. V součtu to nejsou zrovna malé peníze, rozpočítáno na jednotlivé měsíce – a s ohledem na obvyklé odměny v advokátní oblasti – to ale není nic převratného.

Samozřejmě se můžeme ptát, jestli má šéf Poslanecké sněmovny, a tedy jeden ze čtyř ústavně nejvyšších činitelů za potřebí si přivydělávat ve své advokátní kanceláři. Ať už přímým zastupováním klientů anebo „jen“ prostými příjmy z partnerství a činnosti advokátní kanceláře Vondráček & Opatrný. Nebo zda neměl svoji činnost pozastavit.

Zvlášť pokud jde také o kauzy jako dřívější zastupování lichvářů, jak se v médiích objevilo. Pochopitelně sice legální, ale přinejmenším eticky sporné. Ale čekat od hnutí ANO, jehož politický dres Radek Vondráček nosí, nějakou proklamovanou změnu stylu… To by dneska už čekal jen skutečně naivní volič.

Byť výpady špiček hnutí v čele s premiérem Andrejem Babišem vůči té strašné době, kdy tu vládly „tradiční strany“, pořád na řadu z voličů zabírají. Podle průzkumu agentury STEM z minulého týdne dokonce ANO žebříčku popularity vévodí s odhadovanými téměř 27 procenty hlasů.

Takže vadí pozapomenutí přiznat šestimístné přivýdělky, byť jsem v tak exponované funkci, jakou šéf dolní komory zákonodárného sboru je? Navíc v podnikání, jehož některé aspekty s politickým angažmá zrovna nesouzní? Ale kdeže, jakýpak problém. Dneska už je jiná doba… Dneska už je líp.

Video placeholde
Vondráček ve Sněmovně ukazoval prostředník. Babišův muž to měl za legraci • PSP ČR