Jeden z nejslavnějších sportovců světa vzýval Alláha a svůj největší boj svedl s americkou byrokracií

Před 59 lety vyhrál Cassius Marcellus Clay poprvé boxerský titul mistra světa v těžké váze. Porážka Sonnyho Listona pro něj byla absolutně zásadní. Oficiálně se z něj stala celebrita, a navíc využil pozápasové tiskové konference, aby veřejně oznámil, že konvertoval k islámu. Později toho roku si navíc změnil jméno na Muhammad Ali a pozornost médií se k němu stočila ještě o něco víc. Ali byl ale ten poslední, komu by vadilo být středem zájmu.

O Muhammadu Alim se mnohdy mluví jako o velkohubém boxerovi. I když ještě nebyl tolik slavný, jeho sebevědomí neznalo hranice. Své protivníky často urážel a nejinak tomu bylo i před zápasem se zmiňovaným Sonnym Listonem. Už během vážení na něj pokřikoval, že je velký hnusný medvěd a že tak i smrdí. A že až ho porazí, daruje ho zoologické zahradě.

Jeho další specialitou byly básničky – podobné výhružky totiž často veršoval, stejně jako předpovědi, v kolikátém kole půjde soupeř k zemi. Jeho sebeprezentace mohla někdy působit až arogantně, Ali ale později vysvětlil, že šlo o promyšlený krok. Inspiroval se prý u wrestlera známého jako Georgeous George, tedy Krásný George. Ten mu na začátku 60. let řekl, že takové chování vždy přiláká davy lidí – a to jak fanoušků, tak těch, kteří ho chtějí vidět prohrát.

Předzápasové urážky ale většinou nebyly míněny vážně. Jednou z výjimek byl zápas s Erniem Terrellem. Ten mu opakovaně říkal Clay, což ho vytočilo k nepříčetnosti. Na to konto novinářům řekl, že chce svého soupeře mučit. Ze začátku to byl sice vyrovnaný boj, od sedmého kola měl ale Ali navrch. Podle expertů šlo o jeden z nejošklivějších zápasů, který měl skončit mnohem dříve. Ali si ale chtěl Terrella náležitě vychutnat a mezi tvrdými údery na něj pokřikoval: „Jak se jmenuji?!“

I když se takové chování může zdát surové, násilí Ali neschvaloval. Svědčí o tom koneckonců jeho rozhodnutí neúčastnit se války ve Vietnamu – a to i pod pohrůžkou 10letého vězení. Zabíjet mu jednoduše bylo proti srsti a nedovolovala mu to ani jeho víra. Celou záležitost okomentoval tím, že nemá nic proti Vietkongu. Nikdo od nich mu prý nikdy negr neříkal.

Pokud vás zajímá, jestli Muhammad Ali nakonec skončil ve vězení, jak celá aféra ovlivnila jeho boxerskou kariéru a kdo se stane jeho největším soupeřem, pusťte si další epizodu ze série Životy slavných v úvodu článku.