Svatoušek Bill Gates? Roky se stýkal se zvrhlým finančníkem, který pořádal sexuální večírky s nezletilými

Je to už 47 let, co v listopadu roku 1975 opustil dvacetiletý Bill Gates prestižní Harvardovu univerzitu v Bostonu, aby se věnoval práci pro společnost Microsoft (tehdy ještě psanou Micro-Soft), kterou založil se svým kamarádem Paulem Allenem. Ke studiu se už nikdy nevrátil. Začala tím však cesta, která z něj udělá nejbohatšího člověka světa, jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů všech dob a respektovanou i oceňovanou osobnost (mimo jiné obdržel Řád britského impéria). To je jeden pohled. Jaký je ten druhý?

Mnohovrstevnatost Billa Gatese snad nejlépe odráží jeho vztah k ženám a peripetie, kterými na tomto poli prošel. První žena, která je v souvislosti s ním zmiňována, je Jill Bennettová, s níž chodil začátkem 80. let. Bylo mu pětadvacet, ale stále ještě působil jako hošík. Navíc v té době pro něj byla firma a práce na jejích softwarových programech úplně vším. Jill pak vzpomínala, že chodit s někým, kdo pracuje tři dny v kuse bez chvilky spánku a pak přijde k ní a usne hned na prahu – to není zrovna to, co mladá žena od svého partnera očekává…

Další velké jméno v Gatesově životě zní: Ann Winbladová. Vztah začal v roce 1984, původně chatováním na internetu, a skončil o tři roky později. Ale skončil doopravdy? Když se totiž Bill Gates v roce 1994 ženil, vymohl si na své ženě svolení, že se svou bývalou přítelkyní může každoročně strávit několik dní ze své dovolené. Že je to hodně nezvyklé? Určitě. Ale možná je to tak, že když si berete muže, který se ještě téhož roku stane nejbohatším člověkem planety, tak třeba v sobě máte větší míru tolerance, než je běžné.

A tím se dostáváme ke třetí, zdaleka nejvýznamnější ženě v životě Billa Gatese. Je to ona manželka, Melinda Frenchová, po svatbě Gatesová. Znali se od roku 1987, ona v té době randila s jinými muži, ale postupem času, kdy získávala ve firmě Microsoft stále důležitější funkce, začali k sobě mít s Billem stále blíž. Na Nový rok 1994 se na Havaji vzali, mají spolu tři děti, založili společnou nadaci, která rozdala na dobročinné účely přes 50 miliard dolarů a byli považováni za zcela harmonický pár. Tím větší šok způsobil jejich rozvod v loňském roce i informace, že Melinda se s rozvodovými právníky scházela už od roku 2019.

Proč? Základ je pravděpodobně tento: Melinda se velmi angažovala v tématu práv žen a rovného zacházení s nimi … a Bill podle všeho dělal čas od času ženám návrhy. Nijak agresivně, šlo o pozvání na oběd a podobně, ale ideální to jistě není pro žádnou manželku – a pro Melindu zvlášť. Když pak některé ženy začaly vypovídat, že se při Gatesových návrzích cítily nepříjemně, všechno to jen zhoršilo. A v roce 2019 pak – jak se alespoň zdá – přišel románek na pracovišti, který mohl být docela dobře poslední kapkou.

Mohl, ale nemusel. Je tu to totiž ještě jedna, zdaleka nejvážnější, věc. Bez ní by možná Melinda všechno to, co tu bylo napsáno „rozchodila“. Ale takhle?

Jedná se o desetileté Gatesovy kontakty s Jeffrey Epsteinem, finančníkem, který proslul tím, že pořádal pro vybranou společnost bujaré sexuální večírky, na nichž dohazoval bohatým mužům dokonce i nezletilé dívky … a který později za velmi podivných okolností „spáchal sebevraždu“ ve své vězeňské cele. Melinda ho jednou navštívila společně s Billem (Epstein se velmi angažoval ve filantropii) a konstatovala, že tato návštěva jí nebyla příjemná. Pak už se s ním Gates stýkal sám. Vcelku pravidelně ho navštěvoval a řešili spolu – alespoň tak to Gates podává – charitativní činnost. Když pak v roce 2019 přinesly noviny New York Times detaily o četnosti Gatesových schůzek s Epsteinem, jejich lokalizaci i náplň, byl to zřejmě pro Melindu šok, protože řadu těchto věcí asi netušila. Gates pak prohlásil, že kontaktů s Epsteinem lituje, ale důrazně odmítá, že by se zúčastnil jakékoliv jeho inkriminovaného večírku.

Každopádně manželství Melindy a Billa Gatesových skončilo v roce 2021. Od té doby dál spolupracují na činnosti své nadace a podle Melindy „mají přátelské vztahy, ale přátelé nejsou“. Uvidíme, jestli se jejich rozvodem nad prohřešky Billa Gates – těmi skutečnými i domnělými – uzavírá voda, nebo zda bude mít příběh „o Billovi a děvčatech“ ještě nějaké pokračování.

Na to, jak se seznámil se svým společníkem a kdy se v jejich hlavách zrodil plán založit softwarovou firmu, jejíž operačním systémem Windows využívá více než 1,5 miliardy počítačů, se podívejte v dalším epizodě Životů slavných v úvodu článku.