Ondrej Páleník

Ondrej Páleník Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Ondrej Páleník na bojové misi v Afghánistánu v roce 2004
Generálporučík Ondrej Páleník
Ondřej Páleník
3
Fotogalerie

Češi hledali v Afghánistánu teroristu bin Ládina a pomohli k jeho dopadení, říká generál Páleník

Přesně před dvaceti lety, v roce 2004 se tehdejší plukovník Ondrej Páleník (59) ocitl se svými muži ze 601. skupiny speciálních sil ve zcela neznámém prostředí. Ve válkou zmítaném Afghánistánu. V rámci spojenecké operace Trvalá svoboda naše první bojová jednotka nasazená ve válce od druhé světové války bojovala s radikálním islamistickým hnutím Tálibán a také hledala Usámu bin Ládina, vůdce teroristů z Al-Káidy. Podobná operace se uskutečnila i v roce 2006 a dalších letech. Kdysi o těchto akcích nemohl podrobněji hovořit, teď už k tomu nastal čas. Páleník, který byl v letech 1990 a 1991 i na misi v Perském zálivu a v letech 2007 až 2012 řídil Vojenské zpravodajství. První misi v Afghánistánu popisuje Ondrej Páleník v rozhovoru pro nové vydání Reflexu.

České speciální síly v roce 2004 působily i v oblasti Tóra Bóra na východě Afghánistánu, která se stala ve světě známou tím, že se tam měl jistou dobu ukrývat se svými bojovníky i hlavní strůjce atentátů v Americe v září 2001 Usáma bin Ládin, vůdce teroristické organizace Al-Káida. Jedním z úkolů českých vojáků byl i průzkum oblasti, kde by bin Ládin mohl být. Toho Češi nenašli, ale zajali několik jiných velitelů nepřítele. „Bin Ládina jsme nenašli, protože tam tehdy už podle všeho nebyl. I když některé zpravodajské informace o tom hovořily a hovořily o tom i zprávy našich spojenců. Mezi naše úkoly skutečně patřilo i vyhledání cílů vysoké důležitosti. A mezi ně bin Ládin a další vůdci rebelů nesporně patřili. Několik velitelů Tálibánu jsme při první misi v Afghánistánu našli a zajali jsme je. K tomu poznámka. Existuje zpravodajská aliance, které se říká Five Eyes (Pět očí). Ta analyzuje satelitní snímky, špionážní a další zpravodajské informace. Ty nejsou předávány všem. Ale v druhé polovině mise v roce 2004, když už jsme se osvědčili, jsme začaly některé podobné informace dostávat a ty nás navedly na některé cíle,“ vysvětluje dnešní generálporučík Ondrej Páleník.

Česká armáda má k dispozici u Litoměřic i velmi výkonnou odposlouchávací techniku, která „zafungovala“ i v tomto případě. Podle informací z tajných služeb se podařilo později odposlechnout komunikaci bin Ládina, která pak mohla přispět i k odhalení jeho místa pobytu a jeho pozdější likvidaci. Bylo to skutečně tak? „Naše Vojenské zpravodajství často bývá mimořádně úspěšné. Obecně, byli jsme mu na stopě a informace jsme předali spojencům. Další nemohu říct,“ říká pro Reflex k tomu Páleník. Jen připomeňme, že už za minulého režimu se u Litoměřic nacházelo 78. radiové středisko zvláštního určení (VÚ 3524), kde se prováděl odposlech. Třeba amerických letadel nad západní Evropou.

Pro média je zajímavou otázkou, kolik bylo za prvních dvou misí 601. skupiny speciálních sil v Afghánistánu v letech 2004 a 2006 „zlikvidováno“ nepřátel. Tím se myslí zabito, zraněno či zajato. Některé zdroje hovoří o desítkách. Další, že by mohlo jít i o trojciferné číslo. Jak na to odpovídá generál Páleník? „Pokud si někdo myslí, že si u toho děláme čárky, tak to je nesmysl. Řeknu to takto – ne každý ze střetu s českými speciálními silami odešel po svých. Ale o počtu se při podobných operacích nikdy nemluví… Našim hlavním úkolem byl především speciální průzkum, ale byly tam i úkoly typu kill or capture, tedy eliminovat nebo zajmout. Vyhledávali a likvidovali jsme proto tálibánské jednotky, kontrolovali a prohledávali vesnice, shromažďovali informace. Působili jsme i v oblastech, kde předtím nebyli ani američtí vojáci a Tálibán byl myslím překvapený, kam jsme se dostali a co jsme tam dokázali udělat,“ vysvětluje Ondrej Páleník.

Celý rozhovor s generálem Ondrejem Páleníkem o první bojové misi českých speciálních sil v Afghánistánu najdete v aktuálním vydání Reflexu >>>

Reflex 21/2024