Láska se silnými kořeny dokáže kvést v každém věku

Láska se silnými kořeny dokáže kvést v každém věku Zdroj: Instagram.com/butnaturalphotography

Láska se silnými kořeny dokáže kvést v každém věku
Láska se silnými kořeny dokáže kvést v každém věku
Láska se silnými kořeny dokáže kvést v každém věku
Láska se silnými kořeny dokáže kvést v každém věku
Láska se silnými kořeny dokáže kvést v každém věku
15
Fotogalerie

Jak vypadá pravá láska? Fotografka fotí starší manželské páry jako novomanžele, výsledek je dojemný

Londýnská fotografka Sujata Setia, která se zabývá rodinnou fotografií, pořádá fotografické workshopy po celém světě – od Irska až po Dubaj. Na svých cestách oslovuje starší, dlouho sezdané manželské páry, aby jí a jejím studentům stály modelem. Žádá je přitom, aby se stylizovaly do pozice novomanželů. Počáteční ostych střídají často dlouho pohřbené rozverné i romantické projevy lásky. Její série fotografií je pohlazením po duši i důkazem, že láska se silnými kořeny dokáže kvést v každém věku.

Sujata Setia se zpočátku specializovala na novorozence, těhotné ženy a rodiny. Všimla si, že téměř nikdy klienti nežádají o fotografie se svými rodiči nebo prarodiči. Rozhodla se tedy, že se na ně více zaměří. Vznikla jedinečná série prarodičů a praprarodičů se svými vnoučaty a pravnoučaty. Většinou se s nimi fotil jen jeden z páru, druhý stál nenápadně opodál. Jednou se zeptala, jestli si je může vyfotografovat společně. A doteď s tím nepřestala. Focení starších párů ji podle jejích vlastních slov velmi naplňuje. Ráda poslouchá příběhy o jejich společném životě a zachycuje čistou a upřímnou lásku, která z nich čiší.

Fotografka připouští, že obvykle musí páry zpočátku nutit, aby se chovaly jako bláznivě zamilovaní novomanželé: „Říkám jim, aby se drželi za ruce, aby se políbili. Zpočátku se většinou chichotají.“ Počáteční plachost ale nakonec vystřídají opravdu romantické okamžiky. Někdy až příliš. Nedávno musela jeden z párů líbajících se na irské pláži požádat, aby své projevy náklonnosti zmírnil. „Počasí bylo ten den hrozné. Pršelo, blížila se bouřka, oni mrzli, ale paní nepřestávala líbat svého manžela. Musela jsem na ni křičet, ať přestane, abych mohla pořídit i jiné záběry,“ vzpomíná s úsměvem fotografka.

Tihle dědečkové a babičky určitě museli během své společné cesty životem překonat spoustu překážek. Co se porouchalo, nevyhodili, ale úspěšně se to pokusili opravit. Podle veřejně dostupných dat Českého statistického úřadu se v České republice ročně rozvede zhruba 25 000 párů (25 755 v roce 2017, 24 313 v roce 2018, letos jen v prvním čtvrtletí 5740 párů).

„Když jsme byli mladí, měli jsme kolem sebe tolik rozptýlení. Naše láska se zdála být uspěchaná, neúplná. Ale teď, když máme už jen jeden druhého, tahle láska, tohle přátelství je vše, na čem záleží,“ řekl fotografce Sujatě Setie jednou jeden ze stařečků.

Další fotografie Sujaty Setiy najdete na jejím webu, Instagramu a Facebooku.