Důchodce přetvořil panelák na barokní zámek

Důchodce přetvořil panelák na barokní zámek Zdroj: livemaster

Důchodce přetvořil panelák na barokní zámek
Důchodce přetvořil panelák na barokní zámek
Důchodce přetvořil panelák na barokní zámek
Důchodce přetvořil panelák na barokní zámek
Důchodce přetvořil panelák na barokní zámek
15
Fotogalerie

Neuvěřitelná proměna: Důchodce přetvořil šedivý panelák na barokní zámek

„Musíte mít opravdu hodně trpělivosti, abyste tohle zvládli,“ řekl britské BBC Olexandr Jakubenko, soused pozoruhodného muže, který se rozhodl změnit vizáž oprýskaného kyjevského paneláku. Šestašedesátiletý důchodce, který pobírá invalidní důchod, přeměnil interiér panelového domu ve věrně vyhlížející kopii barokního paláce.

Volodomyr Chajka žije na kyjevském předměstí v bloku paneláků, které vypadají jako většina ostatních: jsou šedivé a připomínají kolemjdoucím komunistické časy, kdy zažívaly panelové domy, jejichž stavba netrvá dlouho a není příliš nákladná, velký boom napříč Sovětským svazem i jeho satelity. Volodomyr Chajka se se vzhledem svého paneláku nesmířil a rozhodl se jednotlivá poschodí proměnit tak, aby připomínala zdobné a hravé baroko.

Výsledek je skutečně pozoruhodný – je na něm vidět obrovské úsilí, pečlivost a precizní práce, kterou kyjevský důchodce na přetváření schodiště panelového domu vynaložil. Práce mu trvala celých 15 let. Jak uvedl Chajka pro britskou BBC, práce nebyly příliš nákladné – formy získal od známého a barvy prý v Kyjevě nijak drahé nejsou. Muž pobírá již dvacet let invalidní důchod, a tak mohl veškerý volný čas věnovat práci na schodišti.

Chajka tvrdí, že právě událost, která jej přivedla do invalidního důchodu, jej přiměla k tomu, začít vnitřní prostory panelového domu přetvářet. „V roce 1997 jsem se po nehodě nacházel v klinické smrti. Kterou jsem přežil,“ uvedl důchodce. „Když jsem se probral, chtěl jsem, aby po mně zůstalo něco krásného. Něco, z čeho se budu moci těšit já i ostatní,“ doplnil Chajka.

Chodby panelového domu tedy vypadají jako interiér barokního zámku. Vnitřek panelových bytových jednotek, které se v domě nacházejí, však zůstal nedotčen. Baroko se neskví ani v Chajkově vlastním bytě – proměnou prošly pouze společné chodby.