I Prezident Beneš v únoru 1948 na Pražském hradě s komunistickým vůdcem Gottwaldem

I Prezident Beneš v únoru 1948 na Pražském hradě s komunistickým vůdcem Gottwaldem Zdroj: ČTK / Jiří Rublič

14 unikátních snímků únorového puče. Takhle se komunisti drali k moci

„Právě jsem se vrátil z Hradu.“ Ta slova Klementa Gottwalda zlidověla. V pozdějších letech je mnozí často parodovali. Jenže tahle věta symbolizovala nástup 41 let komunistické totality v Československu. Jak 25. února 1948 nastoupila, si můžete prohlédnout v naší galerii.

V těch mrazivých únorových dnech zažívala země nejhlubší vládní krizi od druhé světové války. Ministři, kteří ve vládě seděli za demokratické strany, doufali, že demisí způsobí pád kabinetu a uvolnění situace. Spoléhali na pravomoci prezidenta Edvarda Beneše, který mohl vypsat nové volby. Nestalo se.

Video placeholde
Klement Gottwald oznamuje, že se právě vrací z Hradu • Facebook.com

Beneš oznámil, že v případě pádu vlády úřednickou vládu nejmenuje a v dalším kabinetu budou opět všechny strany Národní fronty a jeho předsedou bude znovu Klement Gottwald.

Komunisté byli na tu chvíli připraveni. Košický vládní program přijatý na sklonku války vytvořil podhoubí pro prosazování jejich myšlenek. V roce 1946 navíc vyhráli volby. Gottwald do toho spolupracoval se Sovětským svazem, který mu v klíčových chvílích poskytl zázemí.

Tlak na demokratické ministry ve vládě byl velký. V únoru pak KSČ situace využila dokonale. 21. února proběhla demonstrace komunistů na Staroměstském náměstí. O den později následovaly schůze závodních rad podniků, kde iniciativu převzali komunisté požadující další znárodňování. Vyhlásili i generální stávku.

Ta proběhla 24. února. To už StB zatýkala odpůrce komunistů. Neslavně dopadl i průvod vysokoškoláků na Hrad, kterým chtěli podpořit prezidenta Beneše. Když KSČ zneškodnila opozici, začala tlačit právě na hlavu státu.

V tu chvíli měla vše plně pod kontrolou. Lidové milice obsadily podniky, které nebyly zestátněné. V pohotovosti pro případ nouze bylo 6 tisíc ozbrojených členů Lidových milicí. Kolem Prahy byly tanky.

 

Beneš demise přijal a souhlasil s doplněním vlády podle Gottwaldova návrhu. Následoval slavný projev o návratu z Hradu a večer přehlídka Lidových milicí a pohraniční stráže. Jediný náznak odporu, další průvod vysokoškoláků na Hrad, komunisté potlačili. Jeho účastníky pozatýkali a mnoho z nich vyloučili ze škol.

Více než čtyři dekády dlouhá totalita začala.