Německý voják mezi zničenou technikou při bojích ve Francii

Německý voják mezi zničenou technikou při bojích ve Francii Zdroj: Topical Press Agency/Getty Images

Cvičení britských jednotek
Noví rekruti
Ruští záložáci
Němečtí vojáci v zákopech
První světová válka v obrazech
19
Fotogalerie

Krutost první světové války. Podívejte se, jak zachytili fotografové události na bojištích

V pátek 28. června uplyne sto let od uzavření Versailleské smlouvy, nejdůležitějšího dokumentu Pařížské mírové konference, která oficiálně ukončila první světovou válku. Konflikt přinesl mnoho „novinek“. Na francouzské frontě poprvé bojoval tank, poprvé armády mohly použít i bojový plyn a poprvé se bojovalo ve vzduchu.

Vojenská technika byla na začátku svého vývoje. Ve fotogalerii se podívejte, jaké jednoduché maskování jednotky používaly. Tvořila ho síť natažená mezi domy, na ulicích měst tedy nebyli vojáci vidět. Sítě natahovaly ve svých městech obě strany konfliktu.

Do války se zapojili i Japonci, tehdy ještě na straně Dohody dobývali německé državy v Tichomoří. Japonsko mělo ambice stát se regionálním hegemonem, proto v roce 1915 donutilo čínu akceptovat jejich 21 požadavků. Po konci války bylo přizváno jako jeden z vítězů do Versailles. Od Němců získalo původně čínskou provincii Šan-Tung a další tichomořské ostorvy.

Do bojů zasáhli i ruští Kozáci, kteří původně sloužili v carském vojsku. Po říjnové revoluci a uzavření Brestlitevského míru se s Ruskem začali rozcházet. v následné občanské válce bojovali i pod velením bílého generála Děnikina.