Video placeholde

Barry a Vary: Hollywoodský režisér Levinson osobně uvádí své opusy Rain Man, Vrtěti psem a Paterno

Už od úterního odpoledne se po karlovarské kolonádě prochází režisér, scenárista a producent Barry Levinson, držitel Oscara za režii legendárního Rain Mana a pěti dalších oscarových nominací převážně za scénáře. Šestasedmdesátiletý matador tu má dost věcí na práci: převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, přivezl své nejnovější drama Paterno, přichystal se na více než hodinovou debatu v rámci cyklu KVIFF Talk a uvede Rain Mana i politickou satiru Vrtěti psem.

Přízeň publika i kritiky si Barry Levinson získal snímky jako Přirozený talent (1984) s Robertem Redfordem, Konkurenti (1987) s Richardem Dreyfussem a Dannym DeVitem nebo Dobré ráno, Vietname (1987) s Robinem Williamsem. Čtyřoscarový Rain Man (1988) se bude zítra odpoledne ve Velkém sále před očima 1200 diváků velkolepě vyjímat; drama Vrtěti psem (1997) s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli hollywoodského producenta, který má na objednávku skrýt sexuální skandál amerického prezidenta za jinými, účelově vyrobenými aférami a skandály, uvidí karlovarské publikum už dnes večer.

Trenére, sex ne 

Pokud jde o Paterna, dvouhodinové biografické drama z produkce HBO (v programu této televize je už od dubna a čeká tam na vás i po skončení karlovarského festivalu) vypravuje příběh kouče Joea Paterna z vyhlášené Pensylvánské státní univerzity. Vzpomínáte na sexuální skandál trenéra dětí a mládeže Jerryho Sanduskyho? Zatímco Sandusky páchá obrovské zlo na mnoha desítkách nezletilých kluků, jeho kolegové před tím zavírají oči, nebo ďáblovi přímo napomáhají – protože blaho Pensylvánské univerzity a vítězství týmu je přece víc než pár pokusů o sebevraždu ze strany obětí.

Jak se zachová legendární JoePa, chlápek, který do svých 84 let na pozici šéftrenéra amerického fotbalu na Penn State jen a jen vítězil? Budete velmi překvapeni. Nepříjemně. Paterna ztvárnil oscarový Al Pacino a snímek je už třetím společným dílem Pacina a Levinsona, které natočili pro HBO. Riley Keoughová výborně hraje mladičkou novinářku Saru Ganimovou, která jako první informovala o Sanduskyho případu v novinách Patriot News, a Kathy Bakerová se představuje v roli Joeovy loajální manželky. Snímek, jakkoli „televizní“, je svým zpracováním mimochodem srovnatelně kvalitní jako dvouoscarový Spotlight (režie Tom McCarthy, 2015) na stejné téma (novináři pomůžou pravdě a zneužívaným dětem).

Příběh jednoho zneužívání 

Z kapacitních důvodů se ve Varech nakonec bohužel nepromítá jiný aktuální film na totéž téma, psychologické drama Jennifer Foxové Příběh (The Tale, 2018). Originálně odvyprávěný Příběh napsala producentka, režisérka a nyní i scenáristka Foxová na základě vlastní životní zkušenosti. Dokumentaristku a vysokoškolskou přednášející Jennifer hraje charismatická Laura Dernová, kterou jsme loni viděli v Sedmilhářkách a „obnoveném“ Twin Peaks – a před čtyřmi lety na červeném koberci ve Varech. Její nejnovější postava, Jennifer z Příběhu, spokojeně žije se svým přítelem v New Yorku – než její máma při úklidu najde slohovou práci, kterou Jennifer napsala v sedmé třídě. Líčí v ní svůj zvláštní romantický vztah se dvěma trenéry.

Při čtení zažloutlých stránek si Jennifer uvědomí, že zašifrované detaily, které jako třináctiletá zamilovaná holka sepsala před téměř čtyřiceti lety, neodpovídají jejím vzpomínkám. Je odhodlaná sladit svou verzi událostí s pravdou a rozhodne se Billa a „paní G.“ vyhledat na koňské farmě v Karolíně – aby zjistila, že ji ti dva regulérně zneužívali a že to, co považovala za lásku, bylo znásilňování a manipulace… I tenhle film je k vidění na HBO a festivalu by byl býval rozhodně slušel.