Usa, banánová republika

Usa, banánová republika Zdroj: Reflex.cz

USA? Banánová republika!

Už více než půl roku mají Spojené státy rozpočtové provizórium (fiskální rok začíná 1. října). Jeho poslední prodloužení vypršelo v pátek a USA byly hodiny od zavření vládních úřadů a nucené dovolené státních zaměstnanců.

Nakonec se republikáni a demokrati v Kongresu dohodli, když republikáni prosadili škrty ve výši 38 miliard dolarů. V přepočtu na koruny je to ohromujících 640 miliard. Jenže deficit rozpočtu USA letos bude kolem 1,6 biliónu dolarů. Škrty tedy nečiní ani 2,5 procenta celkového znovu rekordního schodku.

 

 

Nic ovšem není zažehnáno, veřejný dluh se blíží částce 14,294 biliónu dolarů, což je nyní maximální povolený limit. A republikáni podmiňují jeho zvýšení zárukami úspor v dalších letech. Limitu má být dosaženo v půlce května, mimořádnými opatřeními jej vláda může oddálit až do začátku července.

 

 

Nedohoda by (až na výjimky) znamenala zastavení chodu úřadů a další vládní mašinérie. USA by nemohly refinancovat svůj dluh ani platit své závazky.

 

V nedávném rozhovoru pro Bloomberg řekl (ne poprvé) populární ekonom Marc Faber, že Spojené státy jsou na cestě k tomu, stát se banánovou republikou. Měl tím na mysli především překotné „tisknutí“ peněz centrální bankou. Právě ta je dnes největším nákupčím vládního dluhu a strůjcem propadu hodnoty dolarů v posledních deseti letech.

 

 

Americký veřejný dluh nyní dosahuje přibližně skoro 100 procent HDP. Častěji uváděné číslo bez započítání dluhu drženého veřejnými institucemi apod. činí zhruba 65 procent HDP. Příští rok chce Barack Obama deficit rozpočtu 1,1 biliónu dolarů. Výraznější redukce by prý znamenala ekonomickou depresi, proto musí stát tolik utrácet. Pryč jsou doby, kdy ve Spojených státech bylo nejdůležitější pravidlo, že čím větší stát, tím méně svobody.