Zprávy

Zpět na článek

USA? Banánová republika!

14 komentářů

mixer
13. dubna 2011 • 08:45
Ale právě to je přece forma otrokářství - účinné nástroje, které při dodržování pravidel celkem fungují - to je přece i bič nemyslíte? ;) A to, že je syystém postaven tak, aby mu běžný člověk nerozuměl právě generuje nespravedlnost - ti nahoře tomu rozumí a ti dole ne. Tudíž ti dole jsou otročeni, byť se dá říct že vlastní vinou, protože nejsou dost vychcaní nebo chytří. Vždyť přece za komančů taky byly jen zákony určitými nástroji systému - které nefungovaly, protože vůbec nepočítali s lidskou otrockou morálkou.. Ale to že tyhle fugují "lépe", neznamená to ,že jsou skutečně lepší - byť jsou lidé podobně pod tlakem neustálým tlakem. Nejsem asi z nejchytřejších, nicméně dle mě KAŽDÝ je schopen vidět co je dobré a co špatné - ale k tomu ho nevychovají peníze nýbrž cesta k podstatě vlastního já - A o tom to celý je, že peníze jsou věcí, která člověka poutá k zemi v současnosti snad víc než kdysi hlad a strach o život. Vážně si myslíte, že je to dobře, i když to "funguje"? Vážně nemáte odmala pocit (byť teď už bude kdesi zasunut), že tu něco smrdí?
mixer
13. dubna 2011 • 08:46
mělo být jako RE: sirien
staracek
12. dubna 2011 • 22:24
Ano, rozumím. Všechno má cenu jen takovou, jakou tomu přisoudí lidi. Platilo se mušličkama, šupinama.... nebo se praktikoval výměnný obchod kráva za 3 prasat. Jenže kráva se blbě nosí v peněžence. Tak jsou místo ní papírky s čísly nebo umělohmotná kartička s čipem. Dřív byly ty papírky aspoň "kryté zlatem". Ano, ani to není 10% záruka - Španělská měna se tuším několikrát zhroutila po dovozu velkého množství zlata z Ameriky.
Já jen kroutím hlavou nad tím, jak se půjčují peníze lidem (státům), u nichž se ví, že to nebudou schopni zaplatit. Tedy nedobitná pohledávka, která se dále obchoduje a dluh vymáhá někdo, kdo u jeho zrodu vůbec nestál, respektive všichni, jimž prošla směnka pod rukama (tj.účetnictvím).
A když přijde revoluce a znárodňování, tak je opravdu jedno, do čeho bylo investováno. Prostě peněz je víc, než kolik se dá koupit a to je evidentně špatně. A pojmu inflace rozumím. Nejsem příznivec konspirací, ale nedá se tomu vyhnout: QUI BONO?
staracek
12. dubna 2011 • 22:25
100% záruka
vistaintel
12. dubna 2011 • 17:12
teď nám vládnou modráci a kde jsme? Nejde o barvu strany, ale jak rozumní a chytří lidé v ní působí. T
staracek
12. dubna 2011 • 09:53
To není otázka levice nebo pravice. Takhle to dopadne všude, kde se hospodaří na dluh! Nemám -li na investice, tak neinvestuji. Hospodářství je jako každý jiný systém a platí pro něj zákon o zachování hmoty a energie. Není možné to brát jako perpetum mobile.
Pořád mi nikdo neodpověděl na otázku, co by se stalo, kdyby se zaplatily všechny dluhy? Podle mne by peníze ztratily hodnotu, respektive by měly hodnotu toaletního papíru
mixer
12. dubna 2011 • 12:58
Takhle to dopadne všude už brzo, nebo hůř.. jde o to, že to není náhoda, ti co stojí za FEDem to mají hezky připraveno.. Teď "na poslední chvíli" se budou ještě ve velkém převádět hodnoty na ty nahoře - o to totiž jde především. Lidé budou mít jen peníze, ale už nebudou vlastnit hodnoty. A kdo bude ovládat peníze? Kdo tudíž bude mít absolutní moc? Ano, lidé si za to mohou sami, ale je tu hodně věcí, které běžný smrtelník netuší.. např. že peníze které si půjčuje na hypotéku ve chvíli podpisu neexistovaly, ale podle systému částečných rezerv je předpoklad, že budou splaceny, takže stačí aby banka reálně měla 10%, zbytek se stvoří z ničeho, tudíž vlastně bankám splácíme za to, že mají právo generovat prachy, nic jiného totiž nedělají, o nějakých hodnotách netřeba mluvit už vůbec.. Proto by lidé měli přestat platit COKOLI bankám a nebát se budoucnosti. Pokud si totiž ponecháme vnitřní svobodu a aspoň ty zbytky skutečnejch hodnot, tak se velmi brzo ukáže, že banky nemají žádnou moc - případně pokud začnou na vymáhání dluhů najímat zabijáky, bude o to jasnější, co je s nimi potřeba udělat ;) A ano, dejme tomu že sem levičák a komouš, ale znamená to samo od sebe, že nemám pravdu?
sirien
12. dubna 2011 • 15:53
Levičák a komouš nevim, ale blbec nejspíš, neboť blbec je každý kdo zasvěceně žvaní o věcech kterým očividně nerozumí. Z Vašeho textu úplně odkapává poloviční vzdělanost z jednostraně orientovaných "dokumentů" a článků na serverech s pochybnou důvěryhodností. Nejhorší na podobných polopravdách je to, že v nich kus pravdy skutečně je, takže to takové co věci nerozumí táhne k tomu souhlasit s celkem.
Třeba ta multiplikace peněz (půjčení neexistujících peněz, chcete-li) ve skutečnosti není dogmatické zlo, je to prostě nástroj, ekonomický nástroj, podobně jako je štěpení jádra fyzikální nástroj. A stejně jako ze štěpení jádra můžete mít jak nukleární bombu, tak jadernou elektrárnu, stejně tak i multiplikace je při dodržení určitých ne až tak složitých podmínek výborným nástrojem pro živení ekonomiky. Na druhou stranu v rukou bláznů se z toho může stát dobrý průšvih. Ano, FED momentálně jedná dost... pochybně, řekněme. Výklady toho jak moc pochybně se liší, ale dejme tomu. To ovšem není problém samotné existence FEDu, to je problém toho, že mu momentální (levičácký, mimochodem) miláček médií a mas, super-multikulti prezident Ameriky, Barac Obama (který ani nedoložil vlastní Americký původ, ale whatever) FEDu nejen dovolil, ale přímo si vyžádal kvantitativní uvolňování ("natištění" peněz a jejich přímé nadopování do ekonomiky na dluh americké vlády).

Představa šílené bankovní konspirace vedoucí k okradení plebsu... snad ani není třeba komentovat.
staracek
12. dubna 2011 • 16:23
Takže to jsme v kategorii udržitelného rozvoje - přiměřeného růstu a tedy i zadlužení. Otázka je, co je to přiměřeně. Dle všeho je v oběhu peněz (skutečných i virtuálních), že by se za ně daly koupit 4 Zeměkoule. K čemu to povede? Jednou někdo přijde a řekne: "Ty papírky nemají žádnou cenu, seškrtáme nuly! A z milionu bude koruna. Kdo přijde o víc: já se svým platem 20 000 nebo multimiliardář? Kdo se toho víc bojí, kdo to může ovlivnit? To není o konspiračních teoriích. Jsou lidé, kteří hospodaří a investují rozumně. Jakožto ekonomický nevzdělanec ale vidím, že lepší je vlastnit půdu, továrnu, byt, dům... než dluhopis, obligaci, akcie...
A až to přijde, tak se budou dít horší věci než po zemětřeswní v Japonsku...
A přiznám se, že se toho bojím a jen doufám (co mi zbývá!), že ti co to řídí, vědí co dělají
sirien
12. dubna 2011 • 16:38
STARACEK: seškrtání nul je ve skutečnosti pouze formální procedura. Z 1000 bude 10, z 10 000 bude 100, nikdo o nic fakticky nepřijde, jen se tytéž "hodnoty" trochu přejmenují (pokud to tedy převedete rovným dílem, pokud fyzické peníze převedete 1:5 a elektronické 1:50, tak to je samozřejně sprostá krádež)
Půda není ve skutečnosti o nic moc jistější než peníze. Nemovitosti totéž, jak Vás mohla naučit nedávná krize - kdo investoval do nemovitostí, mnohdy pak hořce litoval.
A smysluplnou továrnu budete jen těžko vlastnit jinak než podílem v jejích akciích (leda byste si takovou založil a vybudoval)

A dojem, že "ty papírky nemají žádnou cenu" - ne, nemají. Rozhodně nemají o nic větší cenu, než takové zlato, které je, když se de na dřeň, taky v podstatě bezcenné, protože je ve skutečnosti totálně k ničemu*. Nebo stříbro. Když jsme u toho, tak takové diamanty jsou vlastně taky jen kusy neužitečnýho šutru.
Všechno čím se kdy platilo, všechno co bylo v historii považováno za "cenné", je ve skutečnosti v důsledku bezcenné (nenajím se toho, nevyléčí mě to, neubytuju se v tom...) a hodnota je dána buď "luxusností" (hedvábí) nebo prostě a jednoduše nevyslovenou dohodou lidstva o hodnotě daného artiklu.
Stejně jako se ptáte "a co když někdo prohlásí že ty papírky nemaj cenu" se můžu ptát "a co když někoho napadne, že je to zlato vlastně totálně k ničemu".


* jo, jo, já vim, v elektronice se docela hodí. Pointa je v tom že dokud tu nebyla elektronika, což je otázka posledních "pár" let, tak bylo v průběhu celé historie zlato totálně bezcenné