ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman na zahájení školního roku v Brně (1.9.2021)
Prezident Miloš Zeman na zahájení školního roku v Brně (1.9.2021)
Prezident Miloš Zeman na zahájení školního roku v Brně (1.9.2021)
Prezident Miloš Zeman na zahájení školního roku v Brně (1.9.2021)
Prezident Miloš Zeman na zahájení školního roku v Brně (1.9.2021)
14
Fotogalerie

Ostatky prezidenta Zemana byly do Brna přepraveny letecky. Sarkofág by se do auta nevešel, tvrdí Ovčáček

Prvního září se žáci a studenti vrací do školy a při této příležitosti bývá zvykem, že prezident republiky zavítá do předem vybrané školy, kde osobně přivítá žáky prvního ročníku.

Nejinak tomu bylo i letos, kdy se slavnostní uvítání prvňáčků odehrálo na základní škole v Brně. Ostatky prezidenta Miloše Zemana byly na místo poslány předem, a to letecky, což u části společnosti vzbudilo značnou nevoli. Lidé nemohli pochopit, proč pan prezident zbytečně plýtvá penězi, když může jet do Brna autem. Na tyto výtky promptně reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Ono to není tak jednoduché, pana prezidenta přepravovat autem. Pan prezident většinu času tráví ve svém sarkofágu ve stavu polosmrti, přičemž pokud je jeho fyzická přítomnost ve společnosti bezodkladně potřeba, proběhne předem připravená exhumace a pan prezident je oživen a může úřadovat. Celá procedura s oživením pana prezidenta je složitá, delikátní a rovněž náročná na techniku a personál.

To všechno se do auta prostě nevejde, a to nemluvím o samotném panu prezidentovi a jeho rakvi. Jistě uznáte, že takový sarkofág se do běžného osobního automobilu nevejde. Byl zde návrh, že by mohl být sarkofág pana prezidenta s jeho ostatky převážen na střeše auta a připevněn takzvanými gumicuky. To jsme se ale shodli, že by nebylo důstojné a hodné hlavy státu. Právě z toho důvodu jsme sáhli po letecké dopravě.

Má to navíc i tu výhodu, že můžeme pana prezidenta nechat odpočívat v pokoji co nejdéle. De facto ho můžeme oživit až těsně před tím, než pan prezident slavnostně přivítá děti ve škole. Ihned po zmrtvýchvstání bývá totiž pan prezident nejčipernější a má nejvíce energie. Postupem času, jak je na vzduchu a na světle, tak pan prezident bledne a začne se drolit. Z toho logicky vyplývá, že letecká přeprava prezidentových ostatků je prozíravý a nutný krok.

Nevidím jediný důvod, proč by se pan prezident měl jakkoliv stydět či nedej bože omlouvat za to, že odletěl do Brna letadlem,“ vysvětlil tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. Z tohoto úhlu pohledu potom vyzní cesta pana prezidenta do Brna letadlem logicky a nikdo se na něho za to nemůže zlobit.

Akce nakonec proběhla na výbornou. Pan prezident zářil a rozdával dětem bonmoty. Podle některých svědků se byl po akci pan prezident rozptýlit na rozptylové louce, ale to není oficiálně potvrzeno.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že Miloš Zeman není zcela lucidní.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
Zeman vítal prvňáčky ve škole: Mluvil s nimi o hladu a Komenském • Blesk: Jiří Nováček