K islámu konvertovala ještě jako náctiletá, radikalizoval ji ale asi až její manžel, který se podílel na útocích v londýnském metru v roce 2005.
V roce 2013 byla Samantha součástí skupiny, která spáchala útok v nákupním centru v Nairobi. Zde zemřelo 67 lidí, dalších 175 bylo zraněno.
Britská teroristka Samantha Lewthwaite nazývaná Bílá vdova
Krátce po porodu
Nejhledanější ženu světa měl před lety zabít proruský odstřelovač, tato informace ale nebyla nikdy potvrzena a vypadá to, že Samantha dál běhá po svobodě.
14
Fotogalerie

Zrůdy v sukních: Bílá vdova je nejhledanější ženou světa. Krásná teroristka stojí za smrtí více než 400 lidí

Pod její pohlednou a nevinně vypadající tváří byste asi těžko hledali jednu z největších zrůd posledních let. Samantha Lewthwaite, přezdívaná bílá vdova, má na svědomí několik teroristických útoků a smrt desítek lidí. K islámu konvertovala ještě jako náctiletá, radikalizoval ji ale asi až její manžel, který se podílel na útocích v londýnském metru v roce 2005. Nejhledanější ženu světa měl před lety zabít proruský odstřelovač, tato informace ale nebyla nikdy potvrzena a vypadá to, že Samantha dál běhá po svobodě.

Samantha se narodila do úplně normální britské rodiny - rodiče byli křesťané, její otec dokonce voják z povolání. Když se v jejích 11 letech rozvedli, Samantha hledala útěchu u muslimských sousedů, kteří patrně přispěli k jejímu konvertování k islámu. Brzy na to potkala člena Al-Káidy Germaina Lindsayho a v roce 2002 se vzali.

Ten o tři roky později odpálil v londýnském metru bombu, která zabila 26 lidí. Samantha nejprve tvrdila, že on nic nespáchal, když se objevily forenzní důkazy, bránila ho, že jeho mysl otrávili radikálové. Netrvalo dlouho a sama se k nim přidala, dodnes není jasné, zda náhodou neměla prsty i v útocích v Londýně a k radikálům sama nepatřila už roky.

Po nějaké době Samantha zcela zmizela z radaru bezpečnostních složek - tehdy už měla tři děti (dvě s Lindsayem). Patrně utekla do Somálska či do Keni. A právě v keňské Mombase roku 2012 má na svědomí tři mrtvé a 25 zraněných po granátovém útoku na bar, ve kterém zrovna desítky lidí sledovaly zápas fotbalového mistrovství Evropy. O rok později byla Samantha součástí skupiny, která spáchala útok v nákupním centru v Nairobi. Zde zemřelo 67 lidí, dalších 175 bylo zraněno.

Podle některých zdrojů bojovala po boku skupiny Aš-Šabáb, měla být i členkou Islámského státu. Údajně trénovala jejich ženské atentátnice v Sýrii. Sama má být zkušenou odstřelovačkou.

V roce 2014 se objevila informace, že Samanthu zabil proruský odstřelovač, tyto zprávy ale nikdy nebyly potvrzeny. Mnoho lidí se domnívá, že se dál ukrývá v Keni či Somálsku, kde má konexe na Aš-Šabáb. Je velice vychytralá a zkušená, nebude jednoduché ji chytit. I nadále tak figuruje v seznamech hledaných Interpolem, MI5, MI6 i CIA.