Odstavit Babiše bez povolební spolupráce koalic SPOLU a PirSTAN zřejmě nepůjde.

Odstavit Babiše bez povolební spolupráce koalic SPOLU a PirSTAN zřejmě nepůjde. Zdroj: ČTK

Cíl voleb: Vzít Babišovi stát. Zbytek by demokraté měli nechat stranou a na čas obnovit myšlenku OF

Komu má dát hlas volič, který odmítá vizi světa dle koalice Pirátů a Starostů, zásadní výhrady má i k programu koalice SPOLU, ale zároveň se chce zbavit trestně stíhaného dotačního šíbra s estébáckou minulostí a tuší, že jedinou cestou k tomu je právě jen vláda zmíněných dvou koalic? Zdánlivě neřešitelný problém by snad mohl mít rozuzlení.

Primárním cílem blížících se sněmovních voleb, které nás čekají už za necelých šest týdnů, by měla být důsledná likvidace chobotnice, která svými chapadly omotala snad všechny státní instituce a jejímž jediným úkolem je pracovat pro majitele hnutí ANO Andreje Babiše a jeho Agrofert. Souhlasit s tím bude – alespoň verbálně – většina kandidujících stran. Odhadem určitě přes polovinu voličů, kteří se chystají jít druhý říjnový víkend k urnám.

Zároveň ale platí, že kromě oprávněného odporu k Babišovi a jeho uchvatitelským metodám, s nimiž se za uplynulých osm let zmocnil velké části státu, se příslušníci zmíněné voličské většiny neshodou na obrovské spoustě zásadních věcí. Těžko vyčítat třeba sympatizantům Zahradilovského názorového křídla v ODS, že nemohou s čistým svědomím dát hlas koalici SPOLU s vědomím, že by tím de facto stavěli základy pro vládu s Piráty reprezentovanými mimo jiné i europoslanci Peksou, Gregorovou či poslancem Profantem. A naopak.

Aby to ale bylo ještě komplikovanější, předvolební průzkumy – se všemi výhradami, které k nim lze mít  - dlouhodobě ukazují, že bez povolebního spojenectví SPOLU a PirSTAN se Babiše odstavit nepodaří. Co s tím?

Protože jsem jedním z těch, kdo se programově míjejí jak se SPOLU, tak zejména s Piráty, ale zároveň považuju za naprosto zásadní ukončit v Česku vládu ANOfertu, dovolím si navrhnout, jaké řešení by bylo přijatelné pro mne i pro řadu dalších lidí z mé názorové bubliny: Pokud chtějí SPOLU a přeneseně i PirSTAN můj hlas, ať se před volbami zaváží, že budou v nové sněmovně hlasovat pro zkrácení svého volebního období na dva roky. A po tu dobu že bude hlavním a jediným úkolem jejich vlády zastavit destrukci demokracie v zemi, obnovit státní správu tak, aby pracovala pro občany a ne pro oligarchu ze Strakovy akademie, a zajistit důsledné a nezávislé vyšetření všech podezření, která se nahromadila za osm let jeho politického podnikání. Kdyby se nové vládě podařilo jen to, byl by to sám o sobě úctyhodný výsledek.

Zároveň za svůj hlas požaduju závazek, že se strany budoucí vládní koalice nebudou snažit měnit svět v duchu svých ideologií. Žádná další a silnější evropská integrace či naopak diskuse o vystoupení z EU a NATO, žádné ekologické experimenty, žádné změny v migrační politice, ve školství, zdravotnictví, daních. Ani doleva, ani doprava.

Ano, na dva roky by se tím zastavil (či spíše nerozhýbal už nějaký čas umrtvený) rozvoj země. Ale pokud by se tím současně odstranila průhonická „žába na prameni“, stálo by to podle mne za to. Podobně, jako když se kdysi v Občanském fóru na čas spojily nejrůznější nesourodé politické síly a směry s jediným cílem – odstranit nadvládu komunistů a dovést zemi k volbám. V těch by si to pak za dva roky mohl rozdat nemilosrdně každý s každým. Důsledné dodržování zákona o střetu zájmů, skutečný (nejen papírový) dohled nad financováním předvolební kampaně a některé další nástroje běžně využívané v demokratických zemích by mohly dát šanci, že sněmovní volby 2023 by byly v rámci možností zase fér.