Vakcíny proti onemocnění Covid-19 se možná dočkáme už po novém roce

Vakcíny proti onemocnění Covid-19 se možná dočkáme už po novém roce Zdroj: COVID-19, koronavir, vakcína, pandemie

Očkovací vakcíny se podávají injekcí do svalu
Obarvená fotografie nového koronaviru (žlutě) z elektronového mikroskopu
Původce pandemie onemocnění COVID-19, virus SARS-CoV-2 na snímku z elektronového mikroskopu
Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho řeč o koronaviru (13. 9. 2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho řeč o koronaviru (13. 9. 2020)
7
Fotogalerie

Vláda rozešle důchodcům ruskou vakcínu proti koronaviru. Ale radši až po volbách

Po úspěchu s rouškovným a rozesíláním respirátorů seniorům to vypadalo, že už není v rámci ochrany zdraví, ekonomiky a předvolebního boje kam sáhnout, nicméně se nakonec přeci jen ještě něco našlo.

Ruská vakcína Sputnik V, která byla úspěšně testována na šedesáti lidech, přičemž více než osmdesát procent z nich přežilo, se ukázala jako zajímavý dárek pro české důchodce.

„My musíme v těchto těžkých časech myslet také na naše seniory, kteří jsou nejohroženější skupinou.  Díky rouškovnému si v prosinci zajdou do kadeřnictví, která do té doby zavřeme, a díky respirátorům, které jim pošleme, budou více chráněni proti nákaze. Teď když ta čísla nakažených raketově rostou, jsme se s krizovým štábem bavili, jak ještě lépe důchodce chránit, a tak tam padl návrh vakcíny.

Na světě jsou zatím vakcíny dvě. Jedna čínská, na kterou díky panu Vystrčilovi, který se prohlásil za Tchajwance, nedosáhneme, protože kvůli němu se na nás Čína hněvá a vakcínu neposkytne. Naštěstí tu je ještě Rusko se svou vakcínou Sputnik V, kterou nám milerádo poskytne,“ usmíval se Andrej Babiš s respirátorem na čele na tiskové konferenci.

„Zaznamenal jsem samozřejmě různé pochybnosti, které provází ruskou vakcínu, avšak my musíme brát to, co je. Hlasy, které tvrdí, že je vakcína neozkoušená a bůhví, jaký bude mít dopad na lidi, samozřejmě vnímám, a právě proto s rozesíláním vakcíny počkáme raději až po krajských volbách. Tam už to bude jedno,“ dodal Andrej Babiš, který byl mezitím spolupracovníkem upozorněn, že má špatně nasazený respirátor, takže si jej nasadil na krk.

„My určitě rádi poskytneme našim českým soudru… bratrům naši vakcínu. Budeme rádi, když ji otestují na svých občanech, a ještě mnohem raději budeme za zpětnou vazbu. Napříč celým světem se ozývají odborníci, že naše vakcína není dostatečně testována. Díky našim přátelům z České republiky, kteří ji otestují na několika milionech seniorů, tak věřím sebereme vítr z plachet všem těm pochybovačům a Sputnik V se stane vakcínou, kterou začne uznávat celý svět,“ prohlásil ruský prezident Putin.

Zatímco se čeští důchodci těší, až jim vedle rouškovného a respirátorů dorazí poštou vakcína, a oni se tak budou moct konečně vrátit ke svému běžnému životu, ozývají se hlasy z řad odborníků, kteří tento krok Andreje Babiše zpochybňují. 

„Ta vakcína může být samozřejmě účinná, avšak nevíme, jaké má vedlejší účinky. Testovací vzorek je příliš malý na to, abychom mohli dělat nějaké závěry. Z mého pohledu jde o hazard se zdravím, a navíc je nad slunce jasné, že jde jen o populistický krok pana premiéra, jak urvat další hlasy do voleb,“ domnívá se Jan Koudelka z českého epidemiologického ústavu, na kterého druhý den od jeho prohlášení přišla kontrola z finančního úřadu. 

I přes tyto ojedinělé hlasy z vědecké obce Andrej Babiš věří, že ruská vakcína seniory potěší a ochrání a že na to budou lidé myslet u voleb.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale zůstává, že důchodci jistě patří do ohrožené skupiny obyvatel.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>