Česká pošta pomáhá trasovat.

Česká pošta pomáhá trasovat. Zdroj: profimedia.cz

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
10
Fotogalerie

Praha přestává zvládat trasování kontaktů nakažených. Od úterý pomáhají s trasováním lovci lidí i Česká pošta

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová uvedla, že pražští hygienici již přestávají zvládat trasovat kontakty nakažených. Neúměrně vytíženým hygienikům mají tak nově pomoci takzvaní lovci lidí, kteří mají s vyhledáváním lidí zkušenosti. Ruku k dílu přidá i Česká pošta, která má rovněž zkušenosti s trasováním zásilek.

„Bohužel se situace v Praze natolik zhoršila a nakažení přibývají takovým tempem, že nemáme dostatečnou kapacitu k důkladnému trasování kontaktů. Z toho důvodu jsme požádali specialisty, aby nám pomohli, a musím říci, že nám mnozí vyšli vstříc. Profesionálové z řad lovců lidí nám již pomohli dopátrat několik desítek kontaktů. Některé nám dokonce i přivezli spoutané s roubíky na stanici,“ uvedla Zdeňka Jágrová, která si spolupráci s externisty pochvaluje.

Kdo už tak nadšený ze spolupráce není, jsou některé „kontakty“, které byly dohledány právě lovci lidí.

„Přišel za mnou muž s nunčaky. Nejprve se mě zeptal, zda jsem přišel do kontaktu s jedním svým známým. Když jsem to potvrdil, řekl mi, že je po mně sháňka, zmlátil mě nunčaky, svázal do kozelce, hodil do kufru auta a dovezl mě na hygienickou stanici, kde se mnou mrsknul na vrátnici a šel si na pokladnu pro odměnu,“ postěžoval si pan Antonín, kterému se nelíbí hlavně způsob trasování.

„Máme tam pár stížností od lidí, kteří byli svázáni a mláceni, ale to se nedá nic dělat. Lovci lidí mají nějaké své zažité postupy a my jim nemůžeme mít nic za zlé, když se nám rozhodli takto vypomáhat, a navíc se značnou slevou,“ vysvětluje Zdeňka Jágrová.

„Jsem psanec, který loví psance. Vyslyšel jsem prosbu paní Jágrové a za rapidně snížený honorář vyhledávám kontakty po celé Praze. Mé metody se možná někomu můžou zdát neortodoxní, ale mám, sakra, výsledky,“ tvrdí lovec lidí Reno Raines, který se tento týden spolu s dalšími lovci lidí aktivně zapojil do trasování.

Zatímco pomoc lovců lidí si hygienička Jágrová pochvaluje, výpomoc České pošty při trasování zatím skřípe.

Od pondělka nám Česká pošta ztratila již dvanáct možných nakažených. Dalších osm z nich dodala poškozených a řadu z nich pozdě. Já oceňuji snahu, ale to, že nám vytrasuje kontakty až v době, kdy se kontakty z nemoci uzdraví či na ni zemřou, nám moc nepomůže,“ tvrdí Jágrová.

„Není pravda, že by naši zaměstnanci trasování kontaktů a jejich následné doručení nějak flákali. Naopak zaměstnanci trasovaným lidem nabízí stírací losy, a to nad rámec požadavků, které na ně klade paní hlavní hygienička,“ ohradil se proti nařčení z neschopnosti České pošty její mluvčí Evžen Boušek.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Jak vyřešit problém s trasováním, ale určitě ví Jára Cimrman.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>