Andrej Babiš vábí české důchodce na 5000 Kč

Andrej Babiš vábí české důchodce na 5000 Kč Zdroj: Facebook @AndrejBabis

Exekuci na krku má přes 90 tisíc důchodců: Mohou za to i šmejdi
Exekuci na krku má přes 90 tisíc důchodců: Mohou za to i šmejdi
2
Fotogalerie

Kadeřníci v prosinci čekají nával seniorů. Díky rouškovnému si „šmejdi“ z prodejních akcí berou dvojité směny

Bombastické nakopnutí ekonomiky, které vláda očekává v prosinci díky rouškovnému (5000 Kč pro důchodce), se promítne především v kadeřnickém byznysu. Na své si přijdou i takzvaní šmejdi z předváděcích akcí.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová vysvětlila, že oněch pět tisíc korun na rouškovném, které urvou v prosinci důchodci, posléze opět pošlou zpět do ekonomiky.

„Půjdou například do kadeřnictví,“ nastínila velmi pravděpodobný scénář na nakopnutí ekonomiky, který mile překvapil nejednoho ekonoma.

„Důchodci, kteří prostřednictvím kadeřníků zachraňují ekonomiku, jsou jev doposud neprozkoumaný. Samozřejmě, že by se nabízela myšlenka, poslat těch pět tisíc rovnou kadeřníkům, nicméně tok peněz přes prostředníka může mít podružný vliv i na jiné segmenty. Důchodci se k tomu kadeřníkovi musí nějak dostat, tedy nejspíš pěšky. Zde je poměrně pozitivní predikce pro obuvnický průmysl. Ono to jde všechno ruku v ruce,“ zamyslel se Evžen Roušal z finančního institutu pod Českou národní bankou.

Zatímco ekonomové začínají zuřivě překreslovat tabulky a grafy ekonomických teorií, samotní důchodci se již nemohou dočkat, až je jejich kadeřník bude hýčkat.

„Dneska ráno jsem si napočítal pět vlasů. Víc už jich nemám. Z toho mi vychází, že každý můj vlas bude opečováván za tisíc korun. Budu si připadat u kadeřníka jako král,“ pochvaloval si pan Josef, který přemýšlí, že po návštěvě kadeřníka vynechá i svou obvyklou rádiovku, aby svůj nový účes za pět tisíc korun vystavil okolí patřičně na odiv.

„Konečně si budu moct dovolit udělat nějaký ten melírek, trvalou a možná si i nechám nějaké vlasy nastřelit nebo přidělat,“ rozplývala se blahem paní Kateřina, důchodkyně z Kolínka, která se už také nemůže dočkat.

Zatímco důchodci napříč republikou spřádají plány na své nové účesy, kadeřníci začínají brousit nůžky a poptávat na prosinec nové zaměstnance.

„V salónu mám čtyři pracovnice, které současný stav bez problému zvládají. Obávám se ale, že prosincový nával důchodců bychom v tomto složení nezvládli. Proto se na zimu chystám přijmout čtyři až pět brigádnic. Nejspíš se bude jednat jen o prosinec a od ledna zase pojedeme v klasickém režimu,“ zamýšlí se paní Magda, která v Brně provozuje kadeřnický salón.

Vedle kadeřníků, kteří v prosinci očekávají nebývalý nával, se na rouškovné připravují i takzvaní šmejdi z předváděcích akcí, kde se důchodcům snaží prodat předražené nesmysly.

„Náš byznys neměl v posledních letech na růžích ustláno. Stali jsme se terčem zákeřných novinářů, kteří hledali senzaci tam, kde nebyla. Šlo to s námi od desíti k pěti. Nyní nám však svitla naděje na důstojné Vánoce. Důchodci s pěti tisíci navíc jsou pro nás přímo požehnání,“ jásal pan Antonín Nývlt, který na svých předváděcích akcích pro důchodce nabízí nejen oběd zdarma, ale i teflonovou pánvičku na lívance za sedm tisíc korun, a když mu zákazník doporučí svého známého, přihodí ještě elektrické míchátko šlehačky úplně zdarma.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Je však pravda, že senioři mimořádný příspěvek skutečně dostanou.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>