Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Archiv Blesku/ Blesk: Robert Klejch

Rouškovné dostanou jen důchodci, kteří se dožijí voleb. Potvrdit to musí lékařská zpráva

Vláda Andreje Babiše schválila takzvané rouškovné, tedy jednorázovou platbu důchodcům ve výši 5000 korun, což zvedlo ze židlí celou opozici, která rouškovné kritizuje a označuje jej za pouhé uplácení voličů.

„To není žádné uplácení voličů. Důchodci to prostě nemají lehké. Dějí se kolem nich různé věci, se kterými již nemohou nic dělat. Navíc se jim zvyšují výdaje. Právě proto jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun dokáže rozpočet každého důchodce opět nakopnout a dopřát mu klidné a bezstarostné stáří,“ usmíval se Andrej Babiš na tiskové konferenci.

„Kde na to vezmeme? Co to je za otázku? To je pořád dokola. Kde na to vezmeme, kde na to vezmeme, kde na to vezmeme… Už toho mám dost. To už je snad zase nějaká kampaň tohle.  Prostě na to někde vezeme a basta,“ rozčílil se však záhy, když mu byl položen dotaz, kde za zoučasné situace hodlá sehnat tolik peněz. Posléze Andrej Babiš opustil budovu, nasedl do vládního speciálu a odletěl na Čapí hnízdo relaxovat s lemury a dotacemi.

Zatímco premiér Babiš relaxuje na Čapím hnízdě a točí Čaulidi videa se štěňátky, důchodci napříč celou Českou republikou slaví a už se těší, až si za těch pěti tisíc koupí něco hezkého.

„Konečně nějaký politik, který udělal něco pro nás důchodce. Nejdřív pan Babiš zařídil televizi Šlágr, potom nám dal zadarmo jízdenky na vlak a teď ještě peníze. Až budou volby, já mu to tam hodím,“ svěřila se paní Dagmar z Olomouce, která je již deset let v důchodu a s Andrejem Babišem nabyla dojmu, že konečně bude lépe a že se o ni někdo zajímá.

Jak už to tak v životě bývá, nic není jen černobílé a téměř všechno má nějaký ten háček. Takzvané rouškovné, tedy jednorázový příspěvek 5000 korun, obdrží pouze důchodci, kteří předloží lékařskou zprávu, kde bude uvedeno, že jsou schopni se dožít nejen nadcházejících krajských voleb, ale hlavně těch do Poslanecké sněmovny. 

Z toho důvodu tento fakt nahrává těm, kteří tvrdí, že rouškovné je úplatek pro důchodce,  aby volili Babiše. Ti, kdo se voleb nejspíš nedožijí, nejsou pro Babiše cílová skupina a jsou mu ukradení.

„To v žádném případě není pravda. To datum, dokdy má dotyčný důchodce vykazovat známky fyzické i duševní aktivity, případně být alespoň naživu, bylo náhodné. To, že vyšlo na datum konání parlamentních voleb, za to já už nemůžu.

V tomto případě mi šlo hlavně o to, finančně podpořit perspektivní důchodce, kteří ty peníze využijí. Chtěli jsme předejít různým tahanicím v dědickém řízení o rouškovné, protože víme, že tyto tahanice bývají nedůstojné a rozbíjí rodiny,“ nechal se slyšet Andrej Babiš.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že se systém důchodového pojištění dostal letos do deficitu zhruba 14 miliard.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>