Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Foto Blesk - Jakub Veinlich

Chorvaté si stěžují, že jim turisté ze země odvážejí koronavirus

S velkým problémem se v posledních dnech potýká Chorvatsko, Řecko nebo například Bulharsko. Oblíbené letní destinace turistů se dlouhodobě potýkají s takzvaným „nelegálním vývozem suvenýrů“. Turisté si z dovolených odvážejí domů například mořské mušle či rovnou živočichy, písek z pláží nebo i některé rostliny. Díky velikému množství turistů tak v některých destinacích dochází k dlouhodobému rapidnímu úbytku flóry i fauny.

Aby toho nebylo málo, tak tuto letní sezonu k mušličkám, mořským hvězdicím nebo kaktusům přibyl na seznam odvážených suvenýrů rovněž koronavirus.

„Na jednu stranu jsme rádi, že k nám lidé jezdí na dovolenou. Naše ekonomika je na tom závislá. Na druhou stranu se však potýkáme s doslova rozebíráním naší krajiny. Téměř každý turista si domů odveze nějakou tu lasturu, kterou najde v moři nebo na pláži. Některá místa, kde roste aloe vera jsou, úplně orvaná. No a teď si od nás ještě turisté odvážejí koronavirus. Mám strach, že z naší země tímto tempem nic nezbyde,“ stěžuje si Zoran Promořič z malého letoviska na jihu Chorvatska.

Není sám, kdo má obavy z budoucnosti Chorvatska. „Nestačí, že si lidé na balkonech v hotelech po stovkách suší mořské hvězdy, které nelegálně vylovili z moře, a odvážejí si je domů. Teď nám ještě odvážejí koronavirus. Turisté by si měli uvědomit, že pokud si budou od nás všechno odvážet domů, že za pár let nebudou mít kam jezdit. Bude tu moře bez života a příroda bez rostlin. Dokonce se nám zmenšují pláže, protože turisté si domů vozí i písek z nich. Teď k tomu přibyl i koronavirus. Jsem z toho opravdu smutný,“ lkal Davor Brečič, starosta přímořského městečka Chaltič, kde za posledních deset let turisté postupně rozebrali a odvezli si domů celý přístav a značnou část kopce za městem.

INFOGRAFIKA: Cesta do Chorvatska. Jak se nejpohodlněji dostat k Jadranu >>>

S podobným turistickým nešvarem se potýkají i jiné země, avšak Chorvatsko podle mezinárodního srovnání drží v tomto ohledu smutné prvenství.

Chorvatské vládě došla trpělivost a s okamžitou platností zavedla nejen namátkové kontroly, ale i poměrně přísné sankce za vyvážení živočichů či koronaviru.

„Už to takhle dál nejde. Ve všech našich oblíbených letních destinacích zavádíme hlídky, stejně tak i kontroly na hranicích. Jakmile bude u někoho nalezena mušle nebo koronavirus, bude dotyčný pokutován a dotyčný předmět či chorobu bude muset vrátit,“ tvrdí Voran Nasračič, chorvatský ministr turismu.

Toto zavedení se přímo dotklo i několika Čechů, kteří se vraceli z Chorvatska domů.

„Zastavili nás na hranicích. Nejdříve manželce prohlédli kufr, ve kterém našli pět škeblí. Okamžitě nám je zabavili. Potom u mě našli koronavirus, který chtěli okamžitě vrátit. Já jsem namítal, že to je můj koronavirus, který jsem si na dovolenou přivezl z domu, ale neměl jsem na to žádný papír, tak jsem musel platit pokutu,“ vypráví pan Emil, kterému tento incident zkazil dobrý dojem z dovolené.

České ministerstvo zahraničí tak nově nabádá občany České republiky, aby si na svůj koronavirus sehnali potvrzení, že jej získali ještě v České republice. Rovněž prosí turisty, aby případný koronavirus nechali raději v Chorvatsku.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je nevkusná pieta komunistů při smrti Miloše Jakeše.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>