Demonstrace Black Lives Matter v Paříži

Demonstrace Black Lives Matter v Paříži Zdroj: ČTK/ZUMA/PPI

Vědci zjistili, že na žádném životě nezáleží, ani na tom černém. Aktivisté zuří a žádají zrušení vědy

Hnutí Black lives matters, potažmo celý jeho odkaz, získalo díky vědeckým poznatkům značnou trhlinu. Vědci z Chicagské univerzity totiž zjistili, že nezáleží na žádném životě. Tím pádem ani na tom černém.

„Celosvětově se blížíme k populaci lidí čítající osm miliard kusů. Udělali jsme na dva tucty laboratorních testů a z každého nám vyšlo, že při takovém počtu lidí na planetě vlastně na žádném životě nezáleží. Každý je nahraditelný. Lidí je taková neuvěřitelná masa, že se v ní důležitost jednoho lidského života ztrácí. Za náš vědecký tým tedy mohu oficiálně prohlásit, že na žádném životě nezáleží. Ani na tom černém,“ vysvětluje John Evans z Chicagské univerzity, který se svým týmem sebral vítr z plachet hnutí Black lives matters.

Mnozí aktivisté z tohoto hnutí, popřípadě jejich sympatizanti, zjištění vědeckého týmu zpochybňují. Jiní žádají anulování výsledků, popřípadě rovnou zrušení vědy.

„Já jsem schopný rozumět tomu, že vědci dospěli k závěru, že nezáleží na žádném životě, potud to je v pořádku. Ale jak mohou k tomu ještě dodat, že nezáleží na černém životě? Vždyť to je rasismus. Všechny ty vědce vyházet a bude. Na jejich životech nezáleží,“ rozčiloval se aktivista Kevin Brown, který se v rámci boje proti rasismu nechal přeoperovat z bělocha na Afroameričana, ačkoliv žije v Austrálii.

Kevin Brown není v žádném případě jediný, kdo odmítá stanovisko vědců.

„Vědci jsou rasisté. Možná že na lidském životě nezáleží, ale určitě záleží na černém životě, to je bez debat. Tady není co řešit. Spolu s několika kolegy nyní žádáme, aby byla věda postavena mimo zákon, protože takhle by to dál nešlo. My se tady o něco snažíme a pak přijde věda a hodí nám do toho vidle. Bez vědy nám bude lépe,“ uvažuje Heike Kleinová, která se v rámci boje proti rasismu nechala přeoperovat z heterosexuálního bílého Němce na homosexuální Afroameričanku. 

Vědecká obec je v názoru na výsledek výzkumu profesora Johna Evanse a jeho týmu poměrně rozpolcená.

„Je to složité. Na jedné straně zde máme nezpochybnitelná empirická data podložená seriózním výzkumem a na straně druhé tu máme nějaký celospolečenský trend a dnes už vlastně standard, který se nevyplácí zpochybňovat. My vědci jsme pod velikým tlakem,“ stěžuje si Henry Cavil z amerického institutu pro vědu a výzkum, který je přesvědčen, že jakékoliv nové vědecké poznatky by měly být představeny veřejnosti maximálně citlivě s ohledem na aktuální trendy a náladu ve společnosti.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je cynický politický marketing české vlády.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>