Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Alternativní nepřímý přenos z pohřbu George Floyda, zakleknutého Afroameričana

Dobrý den. Vítáme vás u online přenosu z pohřbu George Floyda, který zemřel poté, co mu policista klečel na krku několik minut. Pohřeb se koná v kostele Fountain of Praise v Houstonu a i přes přísná karanténní opatření a maximální kapacitu pět set osob svou účast na pohřbu přislíbila celá řada politiků i známých osobností.

19:00 – Pohřeb George Floyda symbolicky odstartovalo 99 holubic, které byly vypuštěny nad kostel. Rakev s ostatky Floyda nesou vojáci v uniformách špalírem truchlících, který se spontánně vytvořil před kostelem.

19:04 – Rakev s ostatky George Floyda byla umístěna na stupínek úplně dopředu k řečnickému pultíku za mohutného potlesku ve stoje všech přítomných hostů.

19:07 – Slova se ujímá kardinál John Brown, který povede mši a řekne pár hezkých slov. Kostelem se nese pláč, nářek a sténání. Převážnou část nářku mají na svědomí přítomní politici. Starosta Minneapolisu Jacob Fray se natolik zalykal, že musel být na místě ošetřen. Budoucí kandidát na prezidenta Joe Biden pokleknul před rakev, začal brečet a teatrálně si škubal vlasy.

19:10 – Známý rapper Jay-Z zarapoval Ave Maria a potom se rozbrečel.

19:15 – Syn zavražděného George Floyda pronesl jímavou řeč. „I když jsem otce neviděl dvacet let a vůbec se o mě nezajímal, byl mi tím nejlepším otcem, jakým mohl. Mnohému mě naučil. Byl to hodný člověk a určitě si nezasloužil takto zemřít.

19:21 – Pochmurnou atmosféru na chvíli pročísl Bob Grey, který s Georgem Floydem sdílel ve vězení stejnou celu, a oblažil všechny přítomné rozvernými historkami s Floydem z vězení.

19:30 – Slova se ujímá Beatris Vaghnová, která se stala v těhotenství obětí loupežného přepadení George Floyda a která na něho vzpomíná jen v dobrém. „Byl milý a velkorysý. Mohl mě zastřelit, ale neudělal to. Bylo to velmi lidské gesto. Teď už spí s anděli,“ pronesla roztřeseným hlasem, načež oznámila, že se stydí za to, že je bílá, a nabádala ke studu i ostatní bělochy.

19:32 – Starosta Minneapolisu Jacob Fray i budoucí kandidát na prezidenta Joe Biden stále brečí a mlátí pěstičkami do země. K pláči se připojilo i několik přítomných senátorů.

19:40 – Prezident Donald Trump se připojil k pohřbu prostřednictvím Twitteru. Osobně se zúčastnit nemohl, protože se preventivně schoval v Bílém domě do skříně.

19:45 – Nad kostelem prolétly stíhačky amerického letectva, aby vzdaly Floydovi hold.

19:55 – Během obřadu probíhá simultánně uvnitř kostela mistrovství světa v brečení. Vedení se ujímá starosta Minneapolisu Jacob Fray, který brečí natolik důrazně, až se pozvracel. Druhý Joe Biden je mu však v patách. Leží na zádech, máchá ve vzduchu všemi končetinami a z očí, pusy a nosu se mu řinou litry tekutin. Do bojů o vítězství však začínají promlouvat i ostatní politici a umělci. Stěny kostela se pod náporem mohutného pláče otřásají.

20:00 – Starosta Houstonu Sylvester Turner oznámil, že se město přejmenuje na Floydtown na památku padlého hrdiny. Sálem se nese potlesk a Joe Biden, který na chvíli přestal brečet, iniciuje mexickou vlnu.

20:05 – Republikánský senátor Josh Wallace se během obřadu nechal operativně přeoperovat na Afroameričana a začal hrát basketbal. 

20:10 – K uctění památky George Floyda probíhá v rámci boje proti rasismu v kostele drobné rabování.

20:12 – Navzdory bezpečnostním opatřením proti koronaviru se do kostela hrne čím dál tím více lidí z ulice. Každý se chce naposledy rozloučit s jedním z největších Američanů.

20:17 – Lidé v kostele pietně vytrhávají lavice ze země a vykřikují, že bleck lives matters.  Kardinál John Brown oficiálně připsal George Floyda do Bible jako jednoho z apoštolů. Odměnou mu byl bouřlivý potlesk a kanibalismus, který propuknul lokálně v pravém dolním rohu kostela spolu s rabováním a zapalováním. Joe Biden i Jacob Fray stále brečí.

20:30 – V kostele již není k hnutí. Truchlící dav v rámci piety i boje proti rasismu započal nefalšované celoplošné rabování. Ozývá se střelba. Někdo otevřel víko rakve a ukradl mrtvému Floydovi z nohou jeho boty. Zbytek Floyda byl záhy rozebrán a ztratil se v davu.  Každý si chtěl odnést domů kousek hrdiny. Joe Biden vylezl na parapet, zabalil se do americké vlajky a začal zpívat hymnu. Starosta Minneapolisu Jacob Fray vykřikuje, že potřebuje lékaře, protože začal brečet krev. Starosta Houstonu Sylvester Turner se slzou v oku pronesl, že to je veliký den pro USA.

20:35 – Kostel Fountain of Praise hoří spolu se starostou Turnerem a prázdnou rakví George Floyda. Plačící a truchlící dav se odebral do ulic, kde pokračuje pieta rabováním. Pozorovatelé se shodují, že se pohřeb George Floyda protáhne až do ranních hodin.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je, že navzdory čínskému varování pojede šéf Senátu Vystrčil na návštěvu Tchaj-wanu.