Podobná vyobrazení Ježíše Krista jsou minulostí...

Podobná vyobrazení Ježíše Krista jsou minulostí... Zdroj: Wikipedie

V rámci boje proti rasismu rozhodla církev, že byl Ježíš černoch

Hnutí Black lives matters, které aktuálně rezonuje společností minimálně stejně jako koronavirus, slaví další z dílčích úspěchů. Tentokrát myšlenka hnutí pronikla i do katolické církve, která v rámci boje proti rasismu rozhodla, že Ježíš byl černoch.

„Musíme držet prst na tepu doby. Veřejnost má za to, že církev je zkostnatělá instituce zaseklá v názorech někdy ve středověku, ale to vůbec není pravda. My ve Vatikánu sledujeme moderní trendy. Jezdíme na skateboardech, máme své účty na Tik Toku a pijeme avokádové latté. Opravdu se snažíme jít s dobou,“ tvrdí arcibiskup Hans Grubber, PR manager katolické církve, který pracuje přímo ve Vatikánu.

„S velkým znepokojením sledujeme současný stav ohledně rasismu a je nám z toho smutno. Dlouze jsme přemýšleli, jak se do hnutí Black lives matters zapojit a jak té myšlence pomoci. Nakonec nás napadlo, že by dost věcem pomohlo, kdyby byl Ježíš Kristus černoch. Osobně jsem to probral s papežem, který usoudil, že tudy určitě vede cesta. Od prvního srpna jsme jako katolická církev rozhodli, že Ježíš Kristus byl černoch,“ dodal arcibiskup Hans Grubber.

Tento bezprecedentní krok v boji proti rasismu vyvolal po celém světě poměrně smíšené reakce.  Zatímco jedni slaví a radují se z úspěchu černocha, který to z nuzných poměrů dotáhl až na syna božího, druzí namítají, že to je sice hezké, že byl Ježíš černoch, ale pořád tu zůstává ta pachuť, že ti, co ho ukřižovali, byli bílí.

„Skutečnost, že byl Ježíš černoch, je bezesporu krokem správným směrem. Na druhou stranu zde v tom případě máme paralelu se současným děním ve světě. Ježíš Kristus, černoch, byl ukřižován bílými vojáky. Afroameričan Floyd byl zavražděn bílými policisty. To si myslím, že není dobrým příkladem. Určitě by měla církev zasáhnout a z těch, kdo Ježíše ukřižovali udělat rovněž černochy. Jidáš by měl ale zůstat bílý jako takové dobové memento a varovně zdvižený ukazováčkem dnešní generaci,“ míní John Brown, silně věřící aktivista, který se domnívá, že církev uvízla někde na půli cesty.

„My samozřejmě vnímáme názory i výtky veřejnosti a vše není definitivní. Ježíš jako černoch se uchytil a ohlasy jsou dobré. Víme, že je tam problém s těmi bílými, co Ježíše ukřižovali. Už to řešíme. Máme v jednání Piláta Pontského, který Ježíše soudil a umyl si nad ním ruce. Tam by se nám líbilo, kdyby byl rovněž černoch. Musíme však naslouchat i ostatním zájmovým skupinám.

Máme tu totiž i jiné rasy, které se cítí být odstrčeny. Přemýšlíme, že by černého Ježíše mohli ukřižovat Asiaté. Aby ale z toho Asiaté nevyšli jako ti zlí, budou pravděpodobně tři čtyři apoštolové asijského původu.

Nesmíme ani zapomínat na Latinoameričany a Indy. Naše vize je, že současných 12 apoštolů rozšíříme na 24. Přidáme Indy, Eskymáky a taky ženy. Homosexuály ne, s těmi nesouhlasíme. Homosexualitu Bůh neschvaluje. Kromě homosexuálů ale určitě nezapomeneme na nikoho. Bible bude vylepšena, aby byl nejen každý spokojen, ale hlavně aby církev dala jasný signál, že je moderní a že neschvaluje rasismus,“ potvrdil arcibiskup Hans Grubber.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je bezhlavé rozhazování státních peněz před volbami.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>