Andrej Babiš a jeho fanoušek na výstavě Země živitelka

Andrej Babiš a jeho fanoušek na výstavě Země živitelka Zdroj: ČTK/Pancer Václav

Vladimír Pikora: Politici uplácejí důchodce a ignorují, že u toho vypadají jak šašci

Když se Karel IV. jako 17letý vrátil do Čech, našel svou zem zpustošenou. Neměl ani kde přebývat. Královské hrady byly kvůli prázdné pokladně zastavené. Kdyby se vrátil dnes, byl by na tom podobně. Naštěstí dnes se kulturní památky špatně zastavují, ale celkový obrázek je stejný jako tehdy. Místo dálnic máme tankodrom a dluh je vidět, kam se člověk podívá.

Český systém nemocenského pojištění se dostal do deficitu 13 miliard korun, což je největší deficit systému od začátku jeho fungování v roce 1993. Hodně lidí tvrdí, že to je kvůli koronaviru. Ten se systému jistě hodně prodražil. Nicméně deficit tu byl už vloni, a to žádná korona nebyla. Jen v koroně tedy problém není.

Stejné to je s důchody. Hospodaření systému důchodového pojištění dosáhlo za první pololetí letošního roku deficitu 13,85 mld. Kč. Vloni tou samou dobou měl přitom systém naopak přebytek 6,28 mld. Kč. Opět to mnoho lidí hází na koronu. Jistěže k tomu přispěla, ale větším problémem je meziroční růst výdajů. A za ten může vláda. A to chce výdaje zvyšovat ještě víc.

Závod o to, kdo slíbí více

Už koncem července premiér Andrej Babiš navrhl zvýšení valorizace důchodů o 60 korun. ČSSD v tom viděla příležitost, jak voličům ukázat, že dokáže peníze rozdávat ještě víc než koaliční ANO, a navrhla zvýšení důchodů hned o 400 korun nad valorizaci. Jenže to by mohlo vyfouknout premiérovi v blížících se volbách hlasy důchodců, a tak jak v pokeru navýšil na 500 korun nad valorizaci. Ministryně financí následně sázky na volební výhru umocnila dalším přihozením, když prohlásila, že by důchodci mohli na Vánoce dostat ještě navíc něco přes 1000 korun.

Ministryně Maláčová se zřejmě lekla, že by ji mohlo ANO trumfnout, a tak přichází s tím, že ONA, nikoli ANO předloží návrh na jednorázový mimořádný důchodový bonus ve výši 6000 korun, kterému familiárně říká rouškovné.

Já bych tomu ale rouškovné neříkal – ČSSD se jen potřebuje udržet v preferencích nad 5 % a uplácí voliče za jejich peníze. Není to nic nového. Správně by se tomu nemělo říkat rouškovné, ale předvolební úplatek.

Připomíná mi to boj římského císaře Commoda se senátem o to, kdo lidu platí chléb a hry a koho má lid milovat. Dějiny se zkrátka stále opakují. Bohužel, z makroekonomického pohledu je to velmi nezodpovědné. Asi není překvapivé, že podle mnoha historiků právě za vlády císaře Commoda začal dlouhodobý úpadek Římské říše.

Kam ještě by šlo nalít peníze daňových poplatníků?

Premiér prohlašuje, že důchodci během koronavirové krize prožívali stres, takže si zaslouží jednorázový příspěvek, podobně jako OSVČ.

Ministr Havlíček zase říká, že je nutné uvědomit si, že každý segment ekonomiky byl nějakou formou podpořen, proto „je férové podpořit i důchodce“.

Tomu rozumím. Důchodci byli jistě ve stresu, když měli svou vlastní otvírací dobu v obchodech, která se navíc ještě posouvala, aby držela vystrašené stařečky ve střehu. Asi každý by důchodcům přál větší důchody. Ale problém je, že důchodový systém je už teď v deficitu a důchodcům na rozdíl od jiných lidí nepřestaly chodit důchody. Tak jako třeba OSVČ přestaly chodit tržby. Nebo někdo slyšel o tom, že důchodový systém během karantény zkolaboval jako turistický ruch?

Opozice i odborné rady jsou k ničemu

Opozice neumí tuto důchodovou kartu hrát. Maximálně se tak zmůže na to, aby ve svých prohlášeních proti sobě stavěla údajně hloupou starší generaci volící vládu a údajně chytřejší mladou generaci, která bude důchody starší generaci platit.

ODS je tak zoufalá, že šéf strany na Twitteru oznámil, že strana navrhne jednorázový příspěvek jeden milion korun pro každého občana. To zní jako dobrý vtip nastavující zrcadlo vládnímu populismu, bohužel nás to nikam neposune. Skončí to jen jako vtip. Opozice bez řešení a bez lepších návrhů je k ničemu. Není se čemu divit, že hodně lidí říká, že nemá koho volit.

Už se ani neřeší tak zásadní věci jako kde na vyšší důchody vzít. To přitom nebude jen „pár“ miliard. Ministr Havlíček na to konto do televize jen řekl: „Ve výši schodku rozpočtu je tato částka ustojitelná.“ Jinými slovy, deficit je tak astronomický, že si může vláda koupit cokoli a kohokoli. Kde konkrétně se peníze vezmou, nevíme, prostě se zadlužíme. Na dluh se vykašleme a budeme dělat, že tu není.

Politici najeli na uvažování, že peníze rostou na stromech. Na vše si půjčí. Neřeší to, že by mohli šetřit. Oni jen řeší, kam by ještě šlo peníze nasypat, aby zvýšili pravděpodobnost úspěchu ve volbách. Skutečné problémy se neřeší. Nebo už někdo slyšel o řešení důchodové reformy? Řeší se volby. Ani se nechci ptát, jak se vláda připravila na případnou druhou vlnu pandemie a jestli už máme dost respirátorů. To bude možná dost akutní.

Bohužel, výhled není dobrý. Rozpočtová rada konstatovala, že nadstandardní zvýšení důchodů a zrušení superhrubé mzdy, o kterém uvažuje při přípravě rozpočtu na příští rok vláda, ohrožují bez úpravy ostatních parametrů střednědobou i dlouhodobou udržitelnost veřejných financí.

Ale koho to zajímá? Průměrný volič o existenci nějaké Rady ani neví a Rada je bezzubá. Místo toho nám vláda v posledních měsících s velkým mediálním humbukem zřídila jiné rady. Ani ty však neposlouchá. Posloužily jen jako marketing, stejně jako při minulé krizi. Politici přece nechtějí radit, co dělat, abyste se měli lépe, oni potřebují poradit, co dělat, abyste je zase volili. A na to jim stačí Mára & spol.