Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK / AP / LM Otero

Vladimír Pikora: Liberálové vzali Americe svobodu, teď jí vezmou pozici globální jedničky

Oživení Číny a pokračující vysoká nezaměstnanost v USA dělají vrásky na čele nejen politikům, ale i ekonomům. Ratingová agentura Fitch už zhoršila Spojeným státům výhled ratingu. Očekává, že se jejich dluh k HDP v příštím roce vyšplhá nad šílených 130 % HDP. Pozice globální jedničky začíná být tímto nahlodaná. Co to je taky za globální velmoc, když má tak nehorázný dluh? Rekordní dluh neukazuje sílu, ale slabost.

Dolar už začal trpět. Investiční banka Morgan Stanley považuje dolar za takzvaně „nejpřeprodanější“ za 40 let. Spekulanti utíkají ke zlatu a ženou jeho hodnotu nad neuvěřitelných 2000 dolarů za unci. To svět ještě nezažil. Důvěra finančních trhů v globální velmoc číslo jedna pomalu klesá.

Čína je silnější, než byla před koronou, a dýchá Americe na záda

Zatímco Amerika stále trpí koronou, Čína se už oklepala. Její exporty v červenci meziročně rostly o 7,2 %. Nahoru je táhne vývoz roušek a zdravotnického vybavení. Pamatujete, jak evropští politici stáli nastoupeni na letištích s každou čínskou dodávkou respirátorů? Tak i díky tomuto boji o čínské zboží vyskočil export tamního zdravotnického vybavení meziročně o 47,3 %! To je luxusní růst, když si uvědomíte, že zbytek světa má kvůli nákaze z Číny krizi. Čína si díky viru namazala zbytek světa na chleba.

Amerika skrze svého prezidenta vidí, že jí roste skutečný konkurent, který strčí Rusko jako tradičního rivala ve všech ohledech do kapsy. Amerika zkouší různými obchodněpolitickými kroky přistřihnout Číně křídla, ale není moc úspěšná. Americký prezident Donald Trump nedávno vše vyhrotil, když vydal exekutivní příkaz, kterým Američanům zakázal obchodní transakce s čínskými společnostmi, které vlastní oblíbené platformy TikTok a WeChat.

Čína si to asi nenechá líbit. Nejspíš nás čeká souboj sankcí a restrikcí z obou stran. Z finančního i makroekonomického pohledu by bylo zajímavé, kdyby byl jako nástroj sankcí použit mezinárodní platební systém. To by byl zásah na komoru americké ekonomiky.

V médiích se objevují názory, že čínští ekonomové navrhují vlastní platební systém, kde by se neobchodovalo v dolarech. To by torpédovalo Ameriku a s ní pochopitelně i dolar. Kdyby nebyl dolar rezervní měnou číslo jedna, těžko by měly USA při stávajícím dluhu takový rating.

Myšlenky na platební systém bez dolarů už zazněly v minulosti mnohokrát. Nikdy ale nevzešly od opravdové mocnosti a neměly šanci na úspěch. Já je sice stále považuji za úlet, ale teď už je nelze ignorovat. Když vidíme vývoj v Hongkongu, zdá se, že Čína má jasný směr a dříve či později bude hrát její měna v globální ekonomice klíčovou roli životně ohrožující dolar.

Američané se už připravili o svobodu slova, teď si vezmou i demokracii

Postavení Ameriky ve světě se zatím zhoršuje. Američané podle nedávného průzkumu společnosti Gallup už nejsou tak obdivovaní, jako bývali. Propad obdivu byl zaznamenán hlavně v Evropě. I já sám jsem ztratil o Americe iluze jako o zemi svobody.

Často mně i mojí manželce píšou lidé reakce na naše články. Minulý týden nám přišel dopis od čtenáře z Kanady. Pán píše:

„Utíkal jsem z Husákova reálného socialismu v roce 1977 přes Jugoslávii, abych se mohl nadechnout a svobodně žít. Asi tak před patnácti, možná už dvaceti lety se zde ale daly věci do pohybu pro mne velmi negativním směrem. Plíživě a salámovou metodou. Dnes vám tady stejně jako v Americe nikdo nesdělí svůj upřímný názor na cokoli. Z jednoduchého důvodu: strach a obavy o ztrátu místa, ostrakizace na sociálních sítích, kde převládá jen ten jeden názor. Co se to proboha děje? Copak se normální lidi už nemohou ozvat? Je již pozdě?“

To, co píše náš čtenář ze země javorového listu, potvrzuje i nedávno zveřejněná studie Cato Institutu. Podle jeho výzkumu se 62 % Američanů bojí říkat své názory nahlas. Je to pro ně příliš nebezpečné. Jedinou skupinou lidí, kteří tento pocit téměř nemají, jsou údajně lidé, kteří se označují za liberální demokraty.

Ti však mají pro mě naprosto nepochopitelné názory. 50 % těchto liberálních demokratů by totiž prý bylo pro vyhození svého šéfa z práce, kdyby se ukázalo, že ve volbách volil D. Trumpa. Je to ještě demokracie?

Lze za těchto okolností věřit průzkumům, jak dopadnou prezidentské volby? Vůbec bych se nedivil, kdyby se lidé báli férově odpovídat na dotazníky, takže výsledek voleb může pro stávajícího prezidenta dopadnout mnohem lépe, než dnešní průzkumy tvrdí. Ty ho totiž naprosto odepisují.

Amerika se ozbrojuje, zatímco města zvažují omezení policie

V Americe roste napětí a s ním i násilí. Zprávy z USA jsou děsivé. Na jednu stranu čteme, že Chicago uzavře v noci střed města kvůli rabování a násilnostem, na druhou stranu čteme, jak chtějí v Seattlu bezpolicejní zónu, kde policii nahradí genderoví experti. Google ve stejnou dobu označuje obchody, které vedou tzv. Afroameričané, a tváří se, že to není rasismus naruby, protože když kupujete rohlíky, tak se přece „nerasisticky“ rozhodujete na základě barvy pleti majitele.

Nemohu se ubránit dojmu, že zprávy z USA ukazují zemi směřující k občanské válce. Jistě je to hodně přehnaná a extrémní vize, ale… Řada lidí mi z USA píše, že se eskalace napětí bojí zejména v případě, že by prezident Trump ve volbách navzdory přání liberálních médií opět zvítězil. Píší, že si chtěli v USA koupit zbraň, aby následně zjistili, že podobnou myšlenku už mělo příliš mnoho lidí před nimi a obchody se zbraněmi jsou v obležení. To ostatně potvrzují i zprávy z médií. Vysoká poptávka po zbraních jistě není signálem, že je vývoj v USA zdravý a bezpečný.

Evropa má ještě šanci udržet demokracii bez destruktivních přívlastků

Nejhorší na tom je, že Evropa se zpožděním několika let přebírá všechny nešvary z USA. I tady začíná být jen jeden názor správný. A mediální lynč nahrazuje diskusi. Bojím se, že Čína se ani nebude muset moc snažit, aby se stala ve všech oblastech globální jedničkou. Američané a následně i Evropané jí v tom budou usilovně pomáhat vnitřními rozpory.

Feministky se podle mě naivně domnívají, že díky nim budeme mít století ženy. Ne, díky nim a dalším liberálům budeme mít století Číny! Až jim Asiaté dveře neotevřou, nýbrž hrubě přivřou před nosem, možná pochopí, že až moc tlačili na pilu a zničili to, co sice nebylo dokonalé, ale fungovalo to.

Když planetu spravovali jako svou kolonii Američané, šlo jim podobně jako Římanům jen o moc a peníze. Až tu bude jiná velmoc, bude to komplikovanější a mnozí budou se slzou v oku vzpomínat.