Jára Cimrman

Jára Cimrman Zdroj: Marek Douša

Beze slov
„Skrytost věci a podob lidí je vlastně moje celoživotní práce a filozofické uvažování, kdo je kdo, co je co a proč vůbec.“
Z filmu Jára Cimrman, leží, spící
Vynálezce internetu Jára Cimrman
Jediná dochovaná fotografie J. C.
10
Fotogalerie

Český génius Jára Cimrman byl černošský vegetariánský transsexuál a objevil žárovku

Ospalý Joe, jak se někdy také říká americkému demokratickému kandidátovi na prezidenta Josephu Bidenovi, se v minulých dnech nečekaně probudil a šokoval svět ve městě Kenosha neobvyklými slovy: „Proč, proboha, neučíme historii na hodinách historie? Černoch vynalezl žárovku. Žádný běloch jménem Edison. Je toho tolik. Věděl to někdo?“ Přiznám se, že dějepis mě moc bavil, ale tohle jsem nevěděl. Důvod mé reakce je ale úplně jiný – žárovku vynalezl český génius Jára Cimrman. A to zase neví Ospalý Joe.

Biden, kterého jeho protivníci někdy obviňují z toho, že je senilní a propuká u něj demence, přímo nejmenoval, kdo je tím černošským objevitelem žárovky. Zřejmě měl na mysli Lewise Howarda Latimera, který byl skutečně velmi významným americkým černošským vynálezcem a měl i několik patentů, které se žárovkou souvisejí. Původní prototyp žárovky byl osvětlen žhavým, elektrifikovaným vláknem z papíru, které velmi rychle shořelo. Latimer vytvořil verzi s vláknem vyrobeným z odolnějšího uhlíku. Vyvinul i závitovou objímku. Vylepšil tak žárovku, kterou měl ale vynalézt Edison.

Ovšem jak dokládají mnohá svědectví (ponořili jsme se do historie, jak doporučil Joe Biden), ještě před Edisonem přišel se stejným nápadem na žárovku český všeuměl Jára Cimrman. Ve své roztržitosti ale přišel pozdě na patentový úřad a jak dokládá i historický film Jára Cimrman ležící, spící, Edison ho předběhl. Svou roli v tom sehrála i velmocenská politika USA. Další důkaz přitom předložil prezident Miloš Zeman. Ten tvrdí, že na vlastní oči viděl v Národní knihovně v pražském Klementinu zveřejněné původní návrhy Cimrmanovy žárovky. Návrhy našel Zeman při četbě vlevo dole a mělo se tak stát ve stejný den, kdy četl Peroutkův článek Hitler je gentleman.

Protože Cimrmanova podoba se nám nezachovala, není ani vyloučeno, že to byl černoch. Bylo by to sice v tehdejší kruté bělošské monarchii neobvyklé, ale vyloučeno to není. Že by Biden narážel na to?

Jára Cimrman by se navíc dobře hodil do současného liberálního pojímání dějin, ve kterých mají absolutní přednost menšiny. Cimrmanologové už před lety předložili důkaz, že Cimrman byl v dětství vychováván jako dívka. Malý Jára třeba donosil po starší sestře Luise její šaty. A chvíli studoval v dívčí ošetřovatelské škole Minerva. Z té byl vyloučen, když se zjistilo, že je mužem. Cimrman byl totiž transsexuál, jen se v tehdejší odporné konzervativní společnosti k tomu nemohl přiznat. V jeho pozůstalosti byly ale objeveny dosud nezveřejněné písemnosti, které ukazují, že nakonec u sebe objevil celkem 66 různých pohlaví. Předběhl tak dobu o mnoho let.

Cimrman, který kromě jiného vynalezl internet (jej jen nedokázal na českém venkově spustit), předběhl dobu i ve využívání sluneční, vodní a větrné energie. Současné zelené šílenství je už pouze doběhem jeho objevů v této oblasti. Jára Cimrman například dokonale využíval energii větru, která nijak nezatěžuje životní prostředí. Při svých toulkách po zpuchřelém Rakousko-Uhersku používal kolo. A nikdy na něm nešlapal. Vytlačil bicykl na kopec a čekal až vítr silněji zafouká. Tím se dostal do údolí, kde pokračoval plavbou v řece, při níž pořád pevně držel i své kolo. Využil tím čisté vodní zdroje. Pak několik hodin ležel v příkopu a nasával sluneční energii, která ho dobíjela. Na vlastním těle tak testoval předchůdce dnešních nabíječek pro elektromobily.

Cimrman, i když měl geniální nápady, byl celý život chudý. Kradl proto na polích plodiny, kterými se živil. Tím zavedl do světového povědomí termín biopotraviny.

Cimrman se také zásadně angažoval v boji proti diskriminaci. Po tříletém pregnantním genderovém výzkumu, na který dostal grant sjednocené monarchie, zjistil, že v českých zemích používají ženy u jmen koncovku -ová. To považoval za diskriminační a navrhl -ová zrušit. Setkal se ale se zuřivým odporem katolické, protestantské i židovské lobby. Že to myslel vážně, dokládají i jeho dopisy, které adresoval slavné spisovatelce Boženě Němec. Jejich hutný filozofický obsah překonal až Václav Havel svými Dopisy Olze.

Jistě, celý tento článek je fikce. Ve světle tvrzení Ospalého Joa, amerického prezidentského kandidáta, o černošském vynálezci žárovky, je možné ale tvrdit cokoli. Češi by si proto neměli nechat uzmout vynález žárovky nějakým Edisonem či Latimerem.